Ciutat

La campanya de vacunació contra la grip incideix en les embarassades

La campanya de vacunació contra la grip a Sabadell finalitza aquest dissabte. Iniciada el 23 d’octubre, té una durada de només dos mesos. S’acaba just quan és previst que comencin a registrar-se un major nombre d’infectats.

Nieves Fernández, infermera de l’equip d’atenció primària de Sabadell Sud assenyala que «generalment el virus de la grip comença a finals de desembre y durant la primera setmana de gener» i que «normalment es dona només un brot de grip anual».
La infermera explica que «el virus de la grip en un principi no és mortal, però és cert que suposa un perill en determinats grups de la població com ara persones més grans de seixanta anys i persones amb alguna malaltia de base». Fernández afegeix que «amb el virus, es pot descompensar la malaltia de base i pot desencadenar en un problema més gran de salut, amb un ingrés o en el cas extrem, la mort».
Hi ha una previsió d’1.200.000 dosis per subministrar a tot Catalunya. La funció de la vacuna és crear anticossos injectant virus inactivats i així l’organisme genera anticossos i es prepara per combatre el possible virus i és per aquest motiu que l’inici de la campanya té lloc durant els mesos previs.

La novetat de la campanya d’aquest any és l’èmfasi en la vacunació de les embarassades. «Aquest grup generalment no es vacunava, només un 3% i per això aquest any s’ha impulsat aquesta directriu». Amb aquesta vacunació, segons explica la infermera, «es cobreix la immunitat de la dona al virus i també es cobreixen els primers mesos de vida del nadó».
A més, assegura que la vacuna es pot aplicar durant qualsevol trimestre de l’embaràs. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que les dones embarassades, nadons en període de lactància i fins als dos anys pertanyen al grup de risc.
A part del grup de risc, Fernández recomana la vacunació de persones que, per la seva situació laboral o personal, puguin encomanar la grip al col·lectiu de risc susceptible a agafar el virus. Es tracta d’un grup que inclou treballadors sanitaris, treballadors d’institucions geriàtriques, cuidadors, o fins i tot persones que conviuen a la mateixa llar amb grups d’alt risc. També caldria considerar persones que treballen en serveis públics: forces de seguretat, bombers, protecció civil, institucions penitenciàries, etc.

Al Vallès Occidental, durant la setmana del 27 de novembre al 3 de desembre es van registrar entre 50 i 100 casos de grip per cada 100.000 habitants, segons queda reflectit al mapa ‘Evolución de la Difusión Geográfica de la Gripe’ efectuat pel Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya.

To Top