Arxiu

Els veïns alerten que l’amiant és un problema greu de salut pública

Cal eliminar tot l’amiant que hi ha als carrers i edificis de la ciutat per evitar que els casos de mesotelioma maligne, un tipus de càncer pleural causat per la inhalació de pols d’aquest material, continuïn augmentant. Amb aquesta contundència s’ha referit el metge de família i pneumòleg Josep Tarrés, a la necessitat de desinstal·lar, en condicions òptimes i segures, l’amiant que es troba tant en conductes de ventilació d’edificis, com en terres, rajoles o jardineres. «Tots els edificis construïts abans del 1990 tenen amiant», ha assegurat Tarrés qui dóna suport a les entitats veïnals de la comarca que estan organitzant un front comú per forçar les administracions a retirar aquest material. Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), va informar dilluns que «és necessari que les administracions assumeixin que es tracta d’un problema greu de salut pública». I va afegir que en aquests moments les institucions opten pel silenci argumentant que si es parla del problema es crea «una alarma social quan l’alarma es crea silenciant el problema».

El doctor Tarrés ha elaborat un estudi sobre la població de referència del Parc Taulí que conclou que cada any hi haurà més casos de mesotelioma pleural fins el 2022 quan es pot revertir la situació si l’amiant es retira i aconseguir que desaparegui la malaltia l’any 2040.
Els municipis més afectats per aquest tipus de càncer que fins als anys 50 era una malaltia rara (1 cas per cada milió d’habitants l’any) són, per aquest ordre, Cerdanyola i Ripollet. El 2015, a Cerdanyola es van detectar 60 casos per milió d’habitants i al conjunt de la comarca 21.
Les fonts d’exposició a l’amiant són laborals, de convivència, veïnatge i ambientals. D’acord a les dades facilitades per Tarrés, el 38,9 per cent dels casos no s’han detectat per raons laborals. És a dir no corresponen a persones que hagin treballat exposant-se a aquest material. Un 57,1 per cent tenen el seu origen en l’activitat laboral.
De la mateixa manera, l’especialista en la matèria adverteix que si abans el problema «es derivava de l’amiant importat ara hi haurà una segona onada de malalts com a conseqüència de l’amiant instal·lat». Fins l’any 2010 es van utilitzar a tot el món 200 milions de tones, un 1,3 per cent van arribar a l’Estat espanyol i d’aquestes un 9 per cent de Cerdanyola.

To Top