Ciutat

L’Ajuntament ofereix 5 pisos per iniciar el programa de masoveria urbana

Donar ús a immobles que no compleixen mínimes condicions d’habitabilitat i facilitar un lloguer són els principals objectius del programa de masoveria urbana que posa en marxa l’Ajuntament.

La iniciativa consisteix en que la propietat cedeix l’habitatge a una altra persona, a canvi que n’assumeixi les obres de rehabilitació i manteniment, en comptes de pagar el lloguer. Es tracta de donar ús a immobles que no compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat, per la qual cosa la persona masovera es compromet a fer les obres necessàries per fer-los habitables.
Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha dir a la presentació del programa que «a la nostra ciutat hi ha uns 7.000 pisos buits i moltes persones que no tenen lloc on viure. La masoveria urbana és una modalitat que a altres països fa temps que està implantada i que funciona molt bé, per això l’engeguem ara a Sabadell, amb la intenció que sigui una mesura profitosa per a propietaris i llogaters».

La primera experiència de masoveria urbana a la ciutat es farà a través d’Habitatges Municipals Sabadell (Vimusa). Serà un concurs per adjudicar tres habitatges municipals situats al barri de Torre-romeu. En aquest cas, s’estima que les obres de rehabilitació dels pisos costaran un màxim de 6.000 euros per habitatge. Les persones masoveres es faran càrrec d’aquests treballs en comptes de pagar el lloguer i hi podran viure durant tres anys.
Les persones interessades a ser masoveres han d’acreditar l’acompliment dels següents requisits, entre altres que preveu la convocatòria: ser majors d’edat o estar emancipades; tenir necessitat d’habitatge i no tenir-ne en propietat; acreditar una residència mínima d’un any continuada a Sabadell i que la suma dels ingressos nets de la unitat de convivència siguin d’un mínim de 1.200 euros nets mensuals.
Entre els criteris per valorar les sol·licituds presentades tindran més puntuacions les persones menors de 35 anys i les que puguin acreditar algun ofici dels necessaris per dur a terme la rehabilitació.
Maties Serracant ha afegit que «davant la crítica situació en l’accés a l’habitatge, des de l’Ajuntament promovem la masoveria urbana com una nova forma de tinença per a un problema ja massa antic. L’habitatge ha de complir la seva funció social».

L’Ajuntament ja té 5 habitatges que s’han incorporat a la borsa de masoveria urbana. D’aquests, 3 ja disposen de l’informe tècnic corresponent i estan a l’espera de l’anàlisi que n’ha de fer la propietat. Dels altres 2, Vimusa n’està fent l’informe en aquests moments i ben aviat ja estaran a punt per buscar-los llogater. A banda d’aquest concurs, l’Ajuntament ha creat una borsa de masoveria, gestionada per l’Oficina Local d’Habitatge, que depèn de Vimusa. Està adreçada a persones propietàries d’habitatges privats que no estan en bon estat i que poden llogar- los mitjançant el nou programa de masoveria. També s’adreça a les interessades a ser masoveres.

To Top