Arxiu

L’atenció social centra moltes de les queixes rebudes pel Síndic

La creixent vulnerabilitat de les famílies ha incrementat les queixes relacionades amb els serveis a les persones presentades davant del Síndic Municipal de Greuges de Sabadell. En concret, més d’una tercera part de les qüestions plantejades al defensor dels drets de la ciutadania estaven relacionades amb situacions de pobresa, problemes de convivència o educació, entre altres. A més, aquesta realitat ha anat acompanyada de la proliferació de les situacions d’infrahabitatge.

Un 35 per cent de les queixes presentades davant del Síndic Municipal de Greuges de Sabadell al llarg del 2017 estaven relacionades amb els serveis a les persones. Així es desprén de l’últim informe de Josep Escartín com a Síndic abans de la seva substitució.
Segons la memòria, l’any passat es van atendre 1.012 persones, es van obrir 123 expedients, 11 d’ofici. Se’n van tancar 120, i el defensor de la ciutadania va fer 49 recomanacions.
Del total de persones ateses, un 17,91 per cent van presentar queixes relacionades amb l’atenció social. La majoria van ser ciutadans que es troben en situació de vulnerabilitat social, entesa «com un conjunt de situacions d’equilibri social i personal precari que es poden transformar en exclusió social en cas d’intensificació d’algunes de les condicions d’inestabilitat o dèficits existents o bé en cas d’aparició de nous factors d’exclusió», com recull l’informe.

En l’àmbit dels serveis a les persones els serveis funeraris tornen, com en anys anteriors, a ser un dels que més queixes susciten tot i que amb molta diferència de l’atenció social. Un 4,48 per cent dels atesos es queixaven del cementiri. Algunes queixes estaven relacionades amb el seu manteniment. El Síndic manifesta que el titular funerari és el responsable del manteniment i del bon estat físic de les sepultures així com fer-se càrrec dels danys causats sobre aquestes pels actes vandàlics o robatoris. Però, de la mateixa manera, destaca que la vigilància del recinte és competència municipal i que al gestor del servei li correspon la conservació, manteniment i neteja de les edificacions i de les instal·lacions de l’equipament de cementiri. I, després de les queixes rebudes, ha constatat que «ni el servei de vigilància ni el de manteniment funcionen correctament (es recull que a una paret es va obrir una porta i els lladres campen lliurement i fins i tot s’han produït atracaments), fet que produeix perjudicis que els usuaris del cementiri no tenen el deure de suportar».

En el capítol dedicat a l’habitatge, el Síndic senyala que hi ha hagut una proliferació de «les situacions d’infrahabitatge, sobreocupació i ocupació d’habitatges en desús i immobles abandonats», la qual cosa incrementa la situació de vulnerabilitat de les persones que es troben en aquestes circumstàncies. I el perjudici, diu Escartín, s’estén ta

To Top