Arxiu

Crida a secundar la vaga feminista a favor de la igualtat i la justícia

Aturades de dues hores o vaga general és la proposta que els sindicats i les entitats fan aquest 8 de Març contra la bretxa salarial, els salaris de misèria, les violències masclistes o la feminització de la pobresa. Xacres que es denuncien en un Dia Internacional de les Dones que aspira a convertir-se en una jornada històrica -està convocada a més de 150 països- a favor d’un societat igualitària i justa.

Entitats, institucions i sindicats s’han sumat a la convocatòria de vaga feta per aquest dijous amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Sota el lema «Si les dones parem, es para el món», el moviment feminista i els sindicats minoritaris proposen una vaga general per denunciar la bretxa salarial, el sostre de vidre que impedeix a les dones ascendir professionalment, les violències masclistes o la feminització de la pobresa. Xacres socials que també denuncien els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, que han convocat aturades de dues hores per torn durant la jornada.

Els col·lectius convocants volen que la mobilització vagi més enllà de l’àmbit laboral. També es proposa fer-la a l’ensenyament no anant a classe, a l’àmbit domèstic i en el consum evitant anar a comprar. I es suggereix als homes que el 8M assumeixin les tasques de cura o que facin els serveis mínims a la feina, a més de convidar-los a secundar la vaga.

L’informe també indica que les dones també són víctimes del que es coneix com a sol enganxós que les situa a la part baixa de l’escala salarial (un 25 per cent cobren 11.824 euros o menys); i el sostre de vidre, les dones més ben remunerades reben de mitjana un sou anual gairebé 9.000 euros inferior al dels seus companys. A més, es destaca que són les dones les que més treballen a temps parcial -un 20 per cent del total- mentre que només ho fan un 7 per cent dels homes. CCOO apunta de la mateixa manera que a la Generalitat el 75 per cent de treballadors temporals són dones i que el 66 per cent dels càrrecs directius públics els ocupen els homes. UGT, per la seva banda, indica que el 93,3 per cent del treball de cura de filles i fills el fan les dones i que les diferències també afecten les pensions: la de les dones és de mitjana un 40 per cent inferior a la dels homes.

L’Ajuntament es suma a la denúncia. Crida per Sabadell s’adhereix a la vaga general i tant les regidores i regidors com els càrrecs de confiança secundaran la convocatòria.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, s’han convocat dues manifestacions a la ciutat. La primera, de les entitats feministes, sortirà a les 12 del migdia de la plaça de la Creu Alta. La segona a les 7 de la tarda de la plaça Fidela Renom del Centre. En aquest cas, la marxa forma part de l’acte central de commemoració del 8M organitzat per l’Ajuntament i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

To Top