Arxiu

Els ajuts per a urgències socials es concentren en habitatge i infància

Són un complement del sistema de garantia de rendes de la Generalitat o l’Estat, com les pensions

Durant l’any passat es van concedir 5 mil prestacions d’urgència social a la ciutat per un import global de 908 mil euros. Els àmbits d’habitatge i infància van concentrar la majoria d’ajuts. L’Ajuntament ha presentat la nova modalitat de càlcul d’aquestes prestacions «perquè l’existent no donava una resposta òptima», en paraules del regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez.

Són prestacions d’urgència social els ajuts puntuals que atorga l’Ajuntament per a la subsistència, l’alimentació, els subministraments de la llar o despeses sobrevingudes.

El 2017 es van concedir un total de 5.077 prestacions destinades a unes 1.350 famílies. De la despesa total (908 mil euros), el 64 per cent va cobrir problemàtiques relacionades amb l’habitatge (312 mil euros) i la infància (269 mil euros). La resta van ser per qüestions de subsistència (146 mil euros), subministraments (9.500 euros) i altres conceptes (171 mil euros).

Les dades s’han donat a conèixer aquest divendres a la presentació de la nova modalitat de càlcul dels ajuts. El model s’aplica des del 28 de febrer en la urgència social (àmbit de competència municipal) i amplia el límit d’ingressos per poder accedir als ajuts per cobrir a més población.

Fernàndez explica que, «a més a més, per valorar la necessitat econòmica en cada cas, la persona passa per una entrevista», i afegeix que «la prestació és un recurs que en un moment donat el professional pot prescriure o no». El procés de seguiment està acompanyat d’un pla de treball per a la inserció sociolaboral de la persona i la família.

El canvi inclou una nova cistella de despeses, tant per la introducció de nous conceptes com pels preus. Fins ara es prenien com a referència els preus de l’any 2011, i ara s’han actualitzat amb la referència de càlcul que ha fet el Col·legi d’Economistes l’any 2017. En cas de necessitat, es pot arribar a cobrir el 100 per 100 del dèficit familiar.


Els ajuts locals són un complement del sistema de garantia de rendes de la Generalitat o l’Estat, com les pensions o les prestacions de l’atur.

To Top