Ciutat

El 30% dels nens i nenes de Sabadell pateixen sobrepès o obesitat

Els dolços i les llaminadures són un dels indicadors que se segueix una mala alimentació, en contra del que recomana la dieta mediterrània
Els dolços i les llaminadures són un dels indicadors que se segueix una mala alimentació, en contra del que recomana la dieta mediterrània / LLUÍS FRANCO

La dieta mediterrània és un dels models alimentaris reconeguts per la comunitat científica com a patró més saludable i equilibrat. Es basa en el consum de llegums, fruites, verdures, peix i oli d’oliva. Malgrat que s’origina als països mediterranis, és un error pensar que nosaltres seguim aquesta dieta més que en altres punts del món. De fet, els infants sabadellencs suspenen en aquest aspecte, amb una poca adherència a aquest model. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi INMA, que ha seguit 400 nens i nenes de la ciutat des de l’embaràs fins als 12 anys, i que s’ha presentat aquest cap de setmana en la segona edició del Fòrum Salut.

D’aquest estudi se n’extreu que els infants consumeixen més carn del que es recomana des de les autoritats sanitàries i menys fruites i verdures de l’aconsellable. Com a màxim s’hauria de menjar carn tres o quatre vegades a la setmana (dues en el cas de la carn vermella), i els infants sabadellencs en mengen més d’un cop al dia. Les recomanacions de la Generalitat diuen que menjar fruita i verdura per dinar i per sopar i amb prou feines se’n consumeix una vegada al dia.

En canvi, el consum de làctics i peix és adequat (en mengen entre dos i tres cops per setmana, un fet que repercuteix en els nivells de mercuri que s’identifica en els nens). Un factor positiu, i sorprenent per als responsables de l’estudi, és que beuen menys begudes ensucrades del que s’esperava.

El consum de peix dels infants, entre dos i tres cops per setmana, és adequat

El consum de peix dels infants, entre dos i tres cops per setmana, és adequat / LLUÍS FRANCO

Tot això s’ha estudiat a través d’un qüestionari de preguntes que s’ha fet en els nens i nenes i en els seus pares durant deu anys per visualitzar tendències de consum, La mitjana és que l’adherència a la dieta mediterrània de Sabadell obté una puntuació de 3, que es considera baix, mentre que els nivells òptims estarien per sobre del 7. Aquests són uns nivells igu

alats als de la ciutat anglesa de Bradford, però pitjors que els d’Heraklion (Grècia) o Oslo (Noruega), ciutats que han participat en el mateix estudi.

Pel que fa a l’activitat física, dues terceres parts dels infants de Sabadell fan menys d’una hora d’activitat al dia, el mínim que es recomana. En canvi, dediquen tres hores diàries al sedentarisme. Un 80% passen més de dues hores en activitats que no requereixen cap esforç físic, com mirar la televisió.

Tots aquests comportaments són causants, entre d’altres, del sobrepès i l’obesitat, amb unes xifres alarmants a la ciutat: el 21,1% dels infants tenen sobrepès i el 8,6%, obesitat, mentre que el 66,7% tenen un pes normal. Aquestes dades són similars a les de la ciutat grega d’Heraklion, però molt per sobre del 10% d’Oslo.

29,7% dels nens presenten sobrepès o obesitat

Una xifra molt elevada que contrasta amb el 10% a Oslo (Noruega). Un 66,7% dels infants sabadellencs tenen pes normal.

Menys d’una hora d’activitat física al dia

Una hora diària és el mínim que recomana l’OMS per als infants entre 5 i 17 anys. Els nens sabadellencs no compleixen el mínim saludable.

Comentaris
To Top