Ciutat

La tercera edició de la Nit de la Ciència recapta diners per lluitar contra les malalties minoritàries

El trio musical d’Il·lús Teatre (Jan, Marina i Oriol) va amenitzar l’acte
El trio musical d’Il·lús Teatre (Jan, Marina i Oriol) va amenitzar l’acte / LLUÍS FRANCO

L’acte principal de la tercera Nit de la Ciència es va celebrar a l’edifici de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. Aquest any amb l’objectiu de recaptar diners per les malalties minoritàries. L’objectiu dels diferents actes al voltant de la Nit de la ciència, però, no només és recaptar diners, també apropar la ciència als més joves i donar a conèixer els diferents estudis que treballen en les malalties minoritàries i també fer divulgació d’aquestes malalties.

Els diners recaptats es destinaran a “la revolució dels mini òrgans”, que té com a objectiu crear una infraestructura al Parc Taulí que permeti millorar la investigació de les malalties minoritàries. El projecte consistiria a crear “mini òrgans” a partir de cèl·lules mare o cèl·lules adultes dels òrgans concrets per treballar i investigar. Aquesta nova tècnica permetrà provar tractaments i medicaments de manera més eficaç i de forma personalitzada per cada pacient, com també reduir la utilització d’animals en experimentació.

Casos concrets

Al llarg de l’acte, presentat pel periodista de Sabadell Sergi Garcés, també es van explicar i presentar casos particulars. Un va ser el de l’Oriol Figuera, un Sabadellenc que pateix picnodisostosis, una malaltia “ultra” minoritària que només es diagnostica a una persona de cada milió. L’Oriol, va explicar tant la malaltia, que com a trets principals causa osteoesclerosis als ossos, baixa estatura i fragilitat òssia, com també els problemes que es va trobar durant el seu tractament, ja que, tal com explicava, al ser tan poc coneguda va costar aconseguir rebre tractament personalitzat. A més, l’Oriol també va destacar la importància de l’atenció personalitzada en les malalties minoritàries. Unes malalties que es calcula que pateixen fins a 400.000 persones a Catalunya i unes 20.000 al Vallès Occidental.

Al llarg de la nit també es van entregar diversos premis, i es va fer un repàs d’en quin punt es trobava el projecte al qual es va destinar la recaptació l’any passat, la recerca sobre càncer de còlon.

L’acte va ser amenitzat pel trio de músics Il·lús Teatre format per la Marina Miralles (veu i violí), el Jan Fité (contrabaix), i l’Oriol Padrós (veu i guitarra). El mentalista David Baró també va fer una doble actuació on va deixar al públic bocabadat amb els seus trucs.

Finalment va tancar l’acte l’Alcalde de la ciutat, Maties Serracant. L’Alcalde va destacar la importància d’actes i iniciatives com La Nit de la Ciència, ja que ajuden a millorar el servei i la salut dels sabadellencs

Comentaris
To Top