Vallès

El món local s’aplega per compartir els 30 anys del Consell

Foto de grup d’alcaldes i exconsellers i expresidents
Els alcaldes de Sabadell i Terrassa conversant. Foto de grup d’alcaldes i exconsellers i expresidents / LLUÍS FRANCO

Uns i altres van omplenar la sala d’actes del Consell Comarcal del Vallès Occidental en l’acte celebrat aquest dimarts per commemorar el 30 aniversari de la constitució del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Alcaldes i consellers actuals, van recordar juntament amb excàrrecs comarcals i municipals els inicis d’aquest ens comarcal, les dificultars per aconseguir encaixar aquesta figura jurídica dins del ja dens mapa d’administracions que conviuen a Catalunya. L’acte va tenir dues parts ben diferenciales, una primera més protocol·lària i de parlaments i l’altra es va fer als jardins del Consell Comarcal i va consistir en un pica pica on tots els assistents van poder conversar i alguns retrobar-se després de molts anys.

Durant la presentació es va destacar la bona salut del Consell Comarcal i la feina, a vegades silenciosa, que s’ha fet al llarg d’aquests 30 anys de vida. La primera en intervenir en aquest acte va ser Mercè Conesa, Presidenta de la Diputació de Barcelona, i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès des del 2010 que va dir que el Consell Comarcal del Vallès Occidental, ja en es seus inicis, havia comptat amb el suport d’entitats socials diverses, sindicats, empresaris i també associacions veïnals, i va remarcar que sempre havia estat al costat de les polítiques de creixement de la comarca. Conesa, que també va ser consellera comarcal, va advertir que «cal fer autocrítica perquè si ens hem volgut dotar una organització per atendre les necessitats del territori, no podem permetre que no tingui finançament»

Els alcaldes de Sabadell i Terrassa conversant

Els alcaldes de Sabadell i Terrassa conversant / LLUÍS FRANCO

Els records dels pioners

La que va ser la primera gerent del Consell, la sabadellenca Isabel Rueda, gran coneixedora de la comarca, va començar recordant la figura de l’Antoni Farrés, qui va ser el primer president del Consell Comarcal i amb el que va dir ̈vam treballar amb molta il·lusió i en un ambient de gran diversitat política».

Rueda que va explicar anècdotes dels primers anys de vida del consell, va destacar el gran consens d’aquesta etapa, i les dificultats de treballar amb el marc d’una llei comarcal poc concreta i que segons Isabel Rueda «va provocar que tothom es busqués la vida».

La que fou la primera gerent d’aquesta entitat comarcal, va dir que moltes de les competències que rebia el consell, arribaven «sense finançament, i aleshores les rebutjavem, cosa que no agradava gens».

Una d’aquestes competències va ser el Transport Escolar, i -segons Rueda- va caldrer un gran esforç per part de tots per aconseguir implementar aquest servei que aleshores era molt necessari que donava cobertura a cinc mil nens cada dia. I va recordar les dificultats per fer arribar autocars a totes les escoles que ja que «en aquella època no hi havia prou autocars per cobrir tota la comarca ». Isabel Rueda va definir aquella primera etapa com «una època molt humana, tot i que no hi havia normes».

Un altre tema que van recordar gairebé tots els exconsellers va ser el dels residus. El Consell Comarcal va esdevenir pioner en materia de tractament de residus, actualment hi ha un consorci especialitzat que es va constituir a finals del 2000 i que gestiona els residus dels municipis de la comarca.

Durant els parlaments també hi va haver un record per un dels episodis més tràgics del Vallès Occidental, els incendis del 10 d’agost del 2003 que van devastar 4.550 hectàrees del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac -1.500 dins l’espai protegit- i van acabar amb la vida de 5 persones d’una mateixa família, afectant també part del Vallès Orienal. D’aquest greu episodi en va fer esment Marc Sanglàs, exconseller, actualment diputat al Parlament de Catalunya per ERC i és fill de Sant Llorenç Savall.

Comentaris
To Top