Ciutat

CiU proposa canviar el nom de plaça Espanya per 1 d’octubre

Plaça Espanya passaria a ser plaça U d’octubre
Plaça Espanya passaria a ser plaça U d’octubre / LLUÍS FRANCO

Convergència i Unió enceta una nova polèmica amb el canvi de nom de la plaça Espanya per la de l’U d’octubre. La proposta es portarà al ple municipal d’avui dijous, però de moment, la proposta no compta amb gaires suports. L’objectiu de la proposta de CiU, segons el regidor Carles Rossinyol, és “honorar als presos polítics, exiliats i participants en el referèndum”. El regidor, tal com va fer saber via twitter, espera rebre el suport de tots aquells partits que rebutgen la violència i estan a favor de la república, la llibertat i la democràcia. A més, segons Carles Rossinyol, l’elecció del punt escollit per canviar el nom no és per dir-se plaça Espanya, sinó per tractar-se d’un punt destacat i important de la ciutat per on hi passen dues estacions, la de Renfe i la de Ferrocarrils.

Pocs, o gens, suports

La resta de grups municipals no s’han mostrat partidaris de tirar endavant la proposta. Per la seva banda Ciutadans ha acusat Convergència de voler seguir amb la confrontació. La diputada taronja Laura Vílchez considera que la iniciativa de canvi de nom “no es correspon a la realitat de la ciutat de Sabadell” i “només serveix per crear més divisió i tensió social entre els ciutadans”. Vílchez també creu que la proposta degrada la imatge de la ciutat i assegura que exclou la majoria dels ciutadans, ja que “en les passades eleccions autonòmiques, van votar a favor de la unió i la convivència. Segons la diputada, a més, aquesta proposta serveix per veure les prioritats del grup municipal de convergència, que són “seguir amb el procés” i “ignorar les necessitats reals”.

El regidor de Ciutadans Adrián Hernández també va voler demanar al govern que no doni suport a la iniciativa que “no té cap sentit” amb l’objectiu que no pugui tirar endavant. Hernández va aprofitar per llençar una pregunta al govern de la ciutat, demanant si es posicionarà com al “govern dels independentistes” o si ho farà com al “govern de tots els ciutadans”.

En la mateixa línia va anar el Partit Popular. Segons el PP la proposta és un error que “amb l’objectiu de reivindicar la ideologia d’una part de la societat trepitja i fereix els sentiments de l’altre. Segons el regidor Esteban Gesa, “els senyors de Convergència segueixen entestats en fer més gran l’escletxa” que es va iniciar amb el “procés”. Segons Gesa, a més, el fet que CiU posi sobre la taula una proposta d’aquest estil només fa que mostrar el “desconeixement del grup municipal” per la realitat de Sabadell. Segons el portaveu popular “només cal passejar-se per la plaça Espanya i els carrers de Ca n’Oriac, mirar els seus balcons i escoltar els seus veïns per veure que la mesura no tindrà una bona acollida.

Tot i les queixes d’alguns dels partits, la proposta té pocs números de tirar endavant, com a mínim exactament com l’ha presentat el grup municipal de Convergència, ja que fins i tot des dels partits independentistes no veuen amb bons ulls la proposta.

Des de la Crida ja s’han mostrat contraris a la iniciativa. Asseguren que “la lluita per la llibertat no va de confrontació d’identitats sinó de democràcia i dret a l’autodeterminació”. A més, afegeixen que els “sembla lamentable l’ús partidista i la voluntat de crear polèmiques amb l’objectiu de generar confrontació per extreure’n rèdit electoral”.

Pel que fa ERC, no s’han mostrat partidaris de la iniciativa, però encara no han donat un no rotund com a resposta, fet que Ciutadans ja s’ha encarregat de fer notar. Pel que fa els dos regidors no adscrits sí que han decidit adherir-se a la proposta. Tot i això, no es pot descartar que es pugui arribar a un acord entre els diferents partits modificant la proposta i mirant de buscar un lloc alternatiu, tot i que des de Convergència asseguren que no entendrien els motius per buscar un punt alternatiu on posar el nom “U d’octubre”

Comentaris
To Top