Ciutat

La meitat de les reclamacions de comerç són per les compres a Internet

Una internauta navega per una botiga electrònica
Una internauta navega per una botiga electrònica / LLUÍS FRANCO

L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Sabadell va rebre l’any passat 158 consultes de persones que van tenir diferents problemes a l’hora de fer compres a través de la xarxa. Aquesta xifra representa ja més de la meitat de les atencions del sector del comerç, que el 2017 van ser un total de 309.

Rebre un producte que no és el mateix que s’ha adquirit per Internet o rebre’l en mal estat. Aquesta és una de les principals problemàtiques que cada cop es troben més els consumidors de Sabadell. Fa dos anys que l’OMIC ha detectat un increment del nombre de consultes respecte al comerç electrònic. La regidora de Comerç, Marisol Martínez, ha explicat que sovint els consumidors fan la compra per Internet sense assegurar-se’n abans de qui ha de fer la devolució en cas que producte no funcioni bé. El problema rau en el fet que en el moment de fer la reclamació els consumidors desconeixen qui és el destinatari de la queixa: l’operador, qui proporciona el producte o qui el garanteix. «És un fenòmen que està pujant exponencialment», ha assenyalat Martínez.

Menys reclamacions

L’OMIC va realitzar l’any passat 5.743 atencions, de les quals 3.673 consultes, 1.978 reclamacions i 92 queixes i denúncies. Si es compara amb el 2016 cal destacar que l’any passat les reclamacions, queixes i denúncies van baixar un 20,48%. En total, durant el 2017 es van obrir 2.070 expedients, una xifra molt inferior als 2.603 de l’any anterior. El motiu d’aquest descens cal buscar-lo en dos casos que van afectar molts consumidors el 2016: el tancament de la clínica dental Funnydent i les cancel·lacions dels vols de la companyia aèria Vueling. Aquestes reclamacions es van resoldre mitjançant un acord.

Un any més, la manca de compliment contractual per part de les operadores de telefonia i Internet amb 801 demandes d’informació i el frau en la contractació dels subministraments bàsics de gas i electricitat amb 744 demandes d’informació són els problemes principals dels sabadellencs. Si més no, aquests dos sectors representen gairebé la meitat de les consultes.

La regidora de Comerç ha indicat que l’oficina estava «desbordada» a causa del nombre de reclamacions d’aquest tipus per la complexitat de la seva resolució. Per això, es va crear un grup especialitzat per tramitar aquests expedients amb les companyies de telefonia, gas i electricitat. «És molt complicat perquè no tenen un sistema fàcil per reclamar ni l’usuari ni la mateixa OMIC», ha destacat Martínez.

D’altra banda, OMIC ha detectat vendes agressives que afecten infants i gent gran.

Comentaris
To Top