Ciutat

Condemnat a 23 anys de presó un fals terapeuta de Sabadell

Foto dels judici al fals terapeuta de Sabadell
Foto dels judici al fals terapeuta de Sabadell / DIARI ARA

Un fals terapeuta de Sabadell ha sigut condemnat a 23 anys de presó per abusos a quatre pacients –dos dels quals van treballar per a ell–. Aquesta condemna se suma a una altra de sis anys del 2016 per abusos sexuals a dues pacients més. Aquests abusos, a més, segons explica el diaria ARA en l’edició d’aquest diumenge, anaven acompanyats de manipulació mental amb comportaments sectaris: Aïllament de l’exterior, denigració del pensament crític, mentides, control del llenguatge i de l’alimentació, abusos verbals i emocionals. Tot això passava dins el centre de teràpies alternatives que dirigia a Sabadell.

Voluntat sotmesa

El judici es va fer a porta tancada, però l’ARA ha pogut accedir a una part de l’informe pericial del psicòleg aportat per l’acusació particular, que dona pistes sobre com s’ho hauria fet el terapeuta per sotmetre la voluntat de les víctimes durant tant de temps. El document és una de les peces clau en què el tribunal s’ha basat per redactar la sentència, i indica que les víctimes el veneraven tant que per a elles era un ésser superior. “Per a mi era Déu i ho sabia tot”, va afirmar una de les víctimes. Una altra va anar més enllà: “Era com un Déu, i jo era el seu esclau”, va dir per definir la relació que tenien.

Massatges energètics

L’home, sempre segons els testimonis que consten a l’informe, es presentava com un ésser més “evolucionat” capaç decurar-hototambmassatges energètics, homeopatia i altres teràpies. “En teoria treia totes les malalties”, fins i tot tumors, càncers, al·lèrgies i addiccions, segons les víctimes.

Fins i tot prometia teràpia a base de sexe. “Sempre deia d’anar a un hotel i tenir relacions vuit o nou hores seguides perquè tingués orgasmes continus i descobrís què era l’amor universal”, va dir una de les víctimes. Els psicòleg ha identificat maniobres del terapeuta per aïllar progressivament les víctimes de la família i dels amics. A l’informe consta que van explicar que els demanava que no expliquessin el que feien al centre, perquè no ho podien entendre. La gent de fora era “una societat menys evolucionada”. També els criticava si miraven la televisió, els deia quines parelles sentimentals els convenien i quines no i fins i tot els prohibia beure alcohol i menjar productes làctics.

Tres de les víctimes, segons l’informe, tenen símptomes d’estrès posttraumàtic i es vincula directament “a l’expeRiència d’abús” viscuda al centre de teràpies alternatives. La quarta denunciant hauria patit “una reacció d’estrès agut” perquè va tenir una relació molt més curta amb el centre.

L’última condemna s’ha de sumar a una altra d’anterior, de sis anys de presó, pels abusos del terapeuta a dues pacients més. En concret, el tribunal ara el declara culpable de dos delictes d’abusos sexuals amb penetració i de dos més d’abusos sexuals sense penetració. En el cas dels primers, tampoc podrà acostar-se a les víctimes a menys d’un quilòmetre durant set anys –quatre i tres anys en les altres dues–. A més, l’abusador haurà de complir un programa d’educació sexual i pagar 138.000 euros en indemnitzacions a les víctimes.

Comentaris
To Top