Ciutat

Els bastoners emocionen Sabadell en la seva multitudinària trobada

El recinte firal va acollir gairebé dos mil persones entre bastoners i públic. Es va viure una gran festa del món bastoner català
El recinte firal va acollir gairebé dos mil persones entre bastoners i públic. Es va viure una gran festa del món bastoner català / LLUÍS FRANCO

Més de 1.800 bastoners van «fer seus» els carrers de la ciutat, tal com havien anunciat, i van celebrar la seva 43 Trobada Nacional. Van ser 64 colles de tot Catalunya, més una colla convidada d’Alacant. Malgrat l’amenaça de pluja que, sortosament, va arribar just quant totes les colles estaven ja davant al Recinte Firal, la tarda va transcórrer amb normalitat.

La colla organitzadora d’aquesta trobada, els Bastoners de Sabadell, ja havien modificat els plans inicials que consistien a celebrar quatre cercaviles i anar fins a l’Eix Macià, on s’havien de trobar tots plegats. La proposta va quedar reduida a dues cercaviles, una de les quals va sortir de la plaça de l’Imperial i l’altra del passeig Manresa.

Totes dues es van trobar seguint el mateix recorregut, carrer de la República, carrer Tres Creus, plaça Antoni Llonch i Fira de Sabadell.

Com un circ ambulant

Durant tot el trajecte van generar molta expectació entre els vianants i també entre les persones que estaven assegudes a les diferents terrasses situades al recorregut.

El camí fins el punt de trobada va estar molt ben coordinat per les diferents colles que a peu de carrer anaven fent parades per fer les actuacions davant un públic -sovint espontani- que mirava sorprès les acrobàcies que fan els bastoners, una tècnica que molts aprenen de ben petits, com va quedar demostrat divendres en la trobada de les escoles bastoneres que es va celebrar a la plaça de la Creu Alta.

Tal com va informar aquest diari en l’edició de dissabte, uns 500 nens i nenes de diverses escoles de la ciutat, i closa la colla de bastoners infantils de la Colla de Sabadell, van fer una demostració del que han après durant aquests mesos.

L’exhibició era el punt final d’un curs que s’ha celebrat dins del marc del projecte Ciutat-Educativa. La majoria d’escoles que hi han participat ja han manifestat la seva intenció de r

epetir l’experiència el curs vinent, segons ens ha explicat Ruben Ramiro, coordinador de la Colla de Bastoners de Sabadell. Ramiro diu que la colla de Sabadell també «valora com un èxit la trobada nacional. Malgrat la pluja finalment tot va anar sobre rodes».

Un cop dins el recinte firal, les diferents colles es van anar agrupant per fer les seves pròpies exhibicions, tenint en compte les limitacions d’espai de l’espai, i que les persones que l’ocupaven estaven en continuu moviment. Al decurs de la trobada, es van fer diversos parlaments, donant la benvinguda a tots els assistents per part dels organitzadors, i molt especialment a la colla que va venir des del municipi alacantí del Corball, que van explicar com en aquesta ciutat han recuperat aquesta tradició bastonera.

Un dels moments més emotius de la jornada va ser quan es va tenir un record per la coordinadora de la Colla Bastonera d’Esplugues del Llobregat, Conxita Brau, desapareguda recentment, motiu pel qual la colla d’Esplugues no va poder ser a la trobada. La regidora de Cultura, Montserrat Chacón, va agrair als bastoners de Sabadell el seu esforç per aconseguir poder fer aquesta trobada a la ciutat. «Sou una gent fantàstica, heu estat un any i mig treballant perquè avui, la festa sigui un èxit», va subratllar.

Les noies de la Colla de Bastoners de Sabadell, al carrer

Les noies de la Colla de Bastoners de Sabadell, al carrer / LLUÍS FRANCO

Missatge del conseller

Per la seva banda l’alcalde Maties Serracant, que també va donar la benvinguda a totes les colles participants, va dir que «avui tots i totes heu aconseguit que Sabadell sigui capital, no només del Vallès Occidental, sinó també dels bastoners i de la cultura catalana» i va reblar el clau afegint que «cal agrair que als Països Catalans es reivindiqui la llibertat d’expressió i els temes feministes».

En aquest punt es va desplegar una gran pancarta a l’escenari, reivindicant la llibertat dels Presos Polítics. El conseller de Cultura, Lluís Puig -a l’exili a Bèlgicava fer un missatge enregistrat, donant suport a la Trobada Nacional de Bastoners, i dient que «fa 43 anys no hi havia tants bastoners com hi ha ara, la cultura popular no ha parat de créixer i ha servit per integrar» i va afegir que «aquest és el nostre esperit, l’esperit de la cultura popular que ens fa lliures i democràtes».

El ball de germanor

Els parlaments es van cloure amb el «Ball de l’Arreplec» i tot seguit es va celebrar una nit de concerts amb l’actuació de tres grups que van presentar els seus respectius treballs discogràfics.

El primer a actuar va ser Ovella Xao, un grup molt proper a la Colla de Bastoners de Sabadell. Seguidament es va poder sentir el grup Roba Estesa i per últim Dr. Prats.

Pròxima trobada nacional

Els Bastoners de Sabadell passaran el torn a la colla de Gavà, ja que la Trobada de Nacional de Bastoners de l’any vinent, que arribarà a la seva 44 edició, se celebrarà a Gavà, al Baix Llobregat.

Per l’edició d’aquest any, es va editar un cartell especial amb la ceba com a símbol de la ciutat que ha acollit aquesta trobada. També es va crear un vídeo, produït per Filigrana Produccions -una empresa sabadellenca- que treballa els conceptes de ciutat i tradició i que ha comptat amb la col·la boració dels escriptors sabadellencs, Roc Casagran i Xavi Grimau. El vídeo també compta amb la interpretació de les actrius Marta Ossó i Marta Tricuera, a més de la creació musical de Ferran Miquel.

Aquest darrer, compositor sabadellenc, és també l’autor de la música del «Ball de la Bobina», estrenada la passada Festa Major de Sabadell. Aquest ball es va fer amb motiu de la presentació de la figura que porta el mateix nom i que ha passat a formar part de l’imaginari popular dels bastoners, que la fan ballar per les festes.

La Bobina balla amb els nenes i nenes que volen participar del concurs que es celebra i que forma part del ritual del ball.

Aquest ball també ha estat el que han après els nens i nenes de les escoles que han seguit el curs per a fer de bastoners. Aquestes activitats i altres que es fan als centres cívics de la ciutat, formen part del projecte de Ciutat Bastonera que consisteix a fer partícip a tota la ciutat de la cultura que l’envolta, inclòs és clar, el ball de bastons.

La Colla de Bastoners de Sabadell va complir no fa gaire els seus vint anys d’existència

Una de les colles participants en plena actuació a la Fira de Sabadell

Una de les colles participants en plena actuació a la Fira de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top