Ciutat

Uns veïns denuncien «l’abús» en el preu del lloguer d’un grup inversor

Els dos veïns afectats per la pujada dels preus de l’habitatge
Els dos veïns afectats per la pujada dels preus de l’habitatge / M.A.L. /

Veïns de l’edifici número 35 del carrer Borrell de Sabadell han denunciat que han estat víctimes de la bombolla immobiliària del lloguer que està vivint la ciutat. Els habitatges on viuen eren propietat de Caixa Catalunya. Però, al juny de l’any passat, el fons immobiliari de l’entitat financera se’ls va vendre a la societat Hadley Investments a través de la filial Sardes Holdco. Els nous propietaris han aprofitat la nova situació per exigir un increment mitjà de 200 euros i uns requisits per renovar el contracte de lloguer com la signatura d’assegurança per impagament, avals i la presentació de documents com la Declaració d’Hisenda i les nòmines. L’objectiu de l’empresa és vendre aquests habitatges el 2020, segons va avançar als mateixos veïns.

«És un abús» ha denunciat una de les afectades, Lina Patricia Barreto. Aquesta inquilina de 41 anys viu en un dels pisos d’aquesta finca, construïda per l’empresa Mañero, des de l’any 2014. Els habitatges del bloc número 35 del carrer Borrell són pisos d’uns 100 metres quadrats, de 3 i 4 habitacions.

Fa tres anys, Lina va començar pagant 670 euros mensuals i tenia un contracte de 3 anys i un més de pròrroga. En acabar aquest període, Caixa Catalunya a través de Forcadell, que era en aquell moment l’administrador va pujar aquesta quota fins als 760 euros mensuals. El problema va ser quan es va acabar la pròrroga, l’11 de març. Aleshores havia de negociar amb Sardes Holdco, el nou propietari del pis. Per cobrir-se les esquenes, però, l’anterior administrador ja havia fet firmar als llogaters la renúncia al dret d’adquisició preferent. D’aquesta manera, els llogaters no podrien exercir el seu dret de compra en cas de venda de l’habitatge. Sense cap document dels propietaris que ho certifiqués, els veïns van rebre al gener una carta d’una empresa intermediària anomenada Bservicer, que es va presentar com a administrador. Posteriorment aquesta empresa va canviar de nom pel de Básico, amb la mateixa adreça fiscal.

Amb tot, la comunicació dels afectats amb aquests nous administradors va ser molt problemàtica. Quan Lina va voler negociar amb el propietari el nou contracte es va trobar un mur. La solució va ser pagar 850 euros mensuals durant un any o 880 euros mensuals durant dos anys. Són gairebé 300 euros d’increment en només quatre anys. «Si no t’agrada, te’n vas», va acceptar resignada la llogatera afectada. Però la veritat és que no té cap sortida. Cada any, s’enfronta a una nova pujada del preu del lloguer. No té cap alternativa perquè pagant aquesta quota no pot estalviar per marxar. Tampoc voldria deixar aquest pis, perquè no vol allunyar-se de les relacions socials i ni de l’escola del seu fill. «És un sistema que crea la necessitat de quedar-te», ha assegurat l’afectada que qualifica la pràctica de l’administrador com a un «xantatge».

Per això, s’ha posat en contacte amb el Sindicat de Llogaters. Tanmateix sap que, ara per ara, només vol denunciar públicament aquesta pràctica perquè no es vol enfrontar a un desnonament. «Sempre he pagat bé i vull continuar pagant però amb uns preus que siguin raonables», ha afegit la llogatera.

La lluita dels avals

En Santi és el veí dels baixos. Va entrar a viure en aquest edifici l’any 2011. En aquell moment pagava un lloguer de 945 euros mensuals a Caixa Catalunya. Durant els anys de la crisi, el mercat va anar baixant de preu. Els inquilins que entraven nous als habitatges buits aconseguien millors condicions. A través de l’enviament de cartes van aconseguir actualitzar la seva quota als preus de mercat.

El novembre del 2017 havia de renovar el contracte. Aquest cop amb Sardes Holdco. Per fer-ho s’havia de posar en contacte amb l’administrador. El problema va ser que per renovar-lo Básico va començar a exigir requisits com un aval i una assegurança per cobrir-se en cas que l’inquilí no pogués pagar. Feia només un mes que aquest veí havia canviat de feina i això no acabava de convèncer la propietat. Bonament, aquest veí va proposar la seva cunyada com persona que l’avalava. Però a l’administració tampoc no va acceptar-la perquè el seu sou no era suficient. «Aleshores vaig dir que prou», ha recordat Santi, que es va negar a acceptar aquests requisits. En aquest moment, va rebre una trucada d’un dels caps de l’empresa administradora que va dir-li que no calien els avals. Això sí, es va haver de fer càrrec d’una assegurança per impagament.

Finalment, Santi està pagant 925 euros mensuals de lloguer amb un contracte de tres anys. «Vam intentar negociar el preu però no va haver-hi manera», ha lamentat l’inquilí.

Diari de Sabadell es va posar en contacte amb representants de l’administrador Básico per demanar la versió dels fets per part de la propietat de la finca, Sardes Holdco Tot i això, no s’ha rebut cap resposta.

Augment del 5% anual

Aquest cas del carrer Borrell és un dels primers que tenen visibilitat a la ciutat. Certament, els dos afectats han assenyalat que tenien la sensació que era un problema que els hi passava a ells.

La façana de l’edifici del carrer Borrell número 35 de Sabadell

La façana de l’edifici del carrer Borrell número 35 de Sabadell / LLUÍS FRANCO

No obstant això, l’Ajuntament de Sabadell va organitzar a l’abril una taula rodona per debatre sobre com aturar la bombolla immobiliària del lloguer. En aquest acte, els representants municipals van indicar que les línies d’actuació del govern municipal són la promoció d’habitatges públics i incidir en zones on no hi ha tanta oferta pública. També s’ha obert una borsa per intermediar entre la propietat i els ciutadans que vulguin fer de masovers.

Segons l’Observatori d’Economia Local, el preu del lloguer de l’últim quadrimestre de 2017 era de 610 euros mensuals. Malgrat això, l’Ajuntament assegura que la bombolla del lloguer va a l’alça amb un augment anual del 5% dels preus mitjans. Aquesta dada contrasta amb el nombre d’habitatges buits que hi ha a Sabadell, que sumen 7.500

Comentaris
To Top