Diners

La Llei de Segona Oportunitat allibera del deute a qui no se’n pot fer càrrec

Conferència de ‘Repara Tu Deuda’
Conferència de ‘Repara Tu Deuda’ / CEDIDA

«Tota la meva família va patir durant més de deu anys una forta persecució, amenaça i assetjament per part dels bancs, després d’expropiar-nos tot el que teníem, pel deute que teníem acumulat amb aquestes entitats, que van vendre el deute a fons voltors. La persecució era gairebé violenta. Trucades a hores intempestives, venien a casa personalment. Fins i tot van trucar a veïns per explicar-los la situació d’endeutament de la família. Vaig haver-me d’exiliar als Estats Units», explica Francisco Mula, un dels beneficiaris de la Llei de Segona Oportunitat, a una jornada organitzada per ‘Repara tu Deuda’ el passat dimarts a la Cambra de Comerç.

La sort d’aquesta família va ser descobrir que hi havia una llei, molt jove encara, que emparava els seus problemes. Es tracta de la Llei de Segona Oportunitat, aprovada el juny de 2015, la forma legal per cancel·lar deutes sense pagar. Una llei a la qual es poden acollir tots els ciutadans particulars i professionals autònoms.

«Quan va sortir la llei, vam iniciar les accions pertinents i ens va costar molt, perquè era una llei bastant desconeguda al moment», recorda Mula. «Després de viure tants anys amb aquesta persecució, sense poder acollir-nos a res, malvivint i amb feina submergida, ja que tot el salari era embargat, aconseguir el bepi (benefici d’exoneració del passiu insatisfet) és un descans increïble», conclou.

Llei de Segona Oportunitat

La Llei de Segona Oportunitat (LSO) permet exonerar a particulars i petits autònoms del pagament de deute a creditors privats com els bancs (no inclou els deutes amb Hisenda i la Seguretat Social), sempre que es demostri que es va actuar ‘de bona fe’ i que es va intentar aconseguir un acord extrajudicial amb els creditors privats.

Els ponents de ‘Repara tu Deuda’ que han intervingut han estat Alicia García, gerent; Adriana Llorenç, advocada i sòcia; i Elvira Castañón García-Alix, administradora concursal i advocada. També han participat Verónica Notario, magistrada del jutjat de primera instància 2 de Terrasa; José María Torres García, membre del PIMEC i expert en la llei de segona oportunitat traslladat al nivell empresarial; i César Castañón García-Alix, administrador concursal i advocat. Els professionals han resolt els dubtes dels assistents, que han exposat els seus casos per rebre l’assessorament.

Elvira Castañón explica que la fase judicial consisteix en un concurs consecutiu, semblant al concurs de creditors per les empreses, però per a persones físiques. «Es tracta d’un procediment més senzill i més ràpid, tot i que cal experiència per als jutjats», apunta Castañón. En primer lloc, es duu a terme un acord extrajudicial de pagament, de forma obligada, pel qual s’intenta pagar un deute amb el disponible que té el deutor. En cas de no ser acceptat, es procedeix a la via judicial, que generalment sol ser favorable pel deutor. «El concurs consisteix a liquidar béns en cas de tenir-los», explica Castañón. «En cas de tenir un vehicle, per assolir aquesta cancel·lació cal que el deutor provi que el necessita el seu dia a dia. A continuació, cal justificar que no hi ha hagut ‘mala fe’ i que no s’ha comès cap delicte socioeconòmic de falsedat documental en els últims 10 anys», explica l’advocada. «Finalment, si es rep el ‘bepi’, el jutge exonera de tot tipus de deute que conegui -o no- el deutor». La cancel·lació del deute és total, s’hagi tingut reclamació per part del creditor o no.

El Vallès, on millor funciona

«Es tracta d’una llei molt nova, encara poc desenvolupada i desconeguda per molts jutjats, motiu pel qual la seva implantació ha costat en molts casos», explica Castañón. Tot i això, la zona on millor funciona és el Vallès i voltants, on més jutjats estan concedint la segona oportunitat, especialment a Sabadell, Terrassa i Rubí. També a Badalona i Mollet del Vallès

Comentaris
To Top