Ciutat

Serracant: «Les institucions han d’estar al costat de les situacions injustes»

Serracant i Fernàndez durant la recepció dels dos familiars dels joves d’Altsasu
Serracant i Fernàndez durant la recepció dels dos familiars dels joves d’Altsasu / LLUÍS FRANCO

– Jaume Mas –

L’Ajuntament va fer una recepció oficials als dos pares dels joves d’Altsasu el dimarts passat. Edurne Goikoetxea, mare d’Ainara Urkijo, a qui demanen a 12 anys i mig de presó, i Antxon Ramírez de Alda, pare de Adur Ramírez de Alda, que s’enfronta a 50 anys de presó i que actualment es troba en tancat preventivament des de fa més d’un any i mig, van rebre el suport de l’equip de govern municipal. A més de l’alcalde Maties Serracant, també hi van ser el tinent d’alcalde d’ERC, Juli Fernàndez, els regidors de la Crida per Sabadell Glòria Rubio i Lluís Perarnau i també el regidor no adscrit Lluís Monge. Els membres de govern no presents a l’acte, però, també van mostrar-los el seu suport.

Serracant va acompanyar els familiars i va titllar el cas dels joves d’Altsasu «d’injustícia». Un judici on vuit joves s’enfronten a penes de presó d’entre 12 i 62 anys i mig, i tres dels acusats porten més d’un any i mig en presó preventiva. L’alcalde, a més, també va comparar-ho amb «la situació d’injustícia del poble català davant la presó provisional». Segons Maties Serracant, s’ha vist «visiblement alterada la presumpció d’innocència» en el cas dels joves, i per això l’alcalde diu que «era necessari rebre’ls com Ajuntament». «Les institucions han d’estar al costat de la gent i de les situacions injustes», va dit. Serracant va agrair la presència i l’explicació del cas i del punt de vista dels familiars afectats, i va assegurar que era el mínim: «és una clara vulneració de drets i llibertats i fem el poc que podem, que és rebre’ls».

Testimonis familiars

El pare d’un dels acusats, Antxon Ramírez de Alda, va assegurar que es tractava «d’un honor» que els rebin a l’Ajuntament de Sabadell, i va afegir que és una mostra que «tenen consciència del què està passant al voltant del cas». Segons Ramírez de Alda, es tracta «d’un cas paradigmàtic», i va assegurar que «ens truquen d’Europa per recollir informació sobre el cas».

La mare de l’acusada Ainara Urkijo, Edurne Goikoetxea, va explicar que durant el judici «s’han vist irregularitats» i per això, van demanar que Amnistia Internacional fes d’observador al llarg del judici. Segons Edurne Goikoetxea, al llarg de tot aquest temps «s’ha creat un relat per part de la Guàrdia Civil», i precisament aquest relat «ha sigut el que s’ha venut des de la majoria dels mitjans de l’Estat». Segons Goikoetxea, l’objectiu del relat és «mantenir el fantasma del terrorisme viu», «vivim en un estat de vulneració permanent dels nostres drets», sentenciava.

Crítiques des del PP i Cs

Els grups municipals del Partit Popular de Sabadell i de Ciutadans van mostrar el seu rebuig a la recepció oficial organitzada per l’Ajuntament. Segons el portaveu del partit taronja, José Luis Fernández, el govern «segueix alimentant el relat victimista de l’independentisme» amb actes com els del dimarts. Segons Fernández, aquest tipus d’actes són «una falta de respecte a les víctimes». El portaveu va voler recordar que el cas està pendent de sentència judicial, i que «és lamentable que es doni tota la credibilitat a una versió» en els cas d’Altsasu. Des de Ciutadans asseguren que «es treu crèdit a l’altra part implicada» i que «és una total falta d’empatia amb les víctimes per una qüestió ideològica, ja que eren guàrdies civils».

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular, Esteban Gesa, va criticar la recepció a través d’una piulada on titllava de «repugnant» la decisió de l’Ajuntament, assegurant que es tractava d’una «vergonya». Gesa sentenciava el missatge assegurant que «la degradació d’aquest govern no té límits».

Davant les crítiques dels dos grups municipals, Serracant va assegurar que l’Ajuntament no s’està posicionant en la sentència del cas, però sí que consideren que les penes demanades i les presons preventives aplicades són «excessives».

Comentaris
To Top