Ciutat

Sabadell impulsa empreses de disseny tecnològic aplicat a la indústria local

L’edifici del Vapor Llonch on està situat l’Oficina d’Atenció a l’Emprenedor i l’Autònom, que també disposa d’un Punt d’Atenció a l’Emprenedor
L’edifici del Vapor Llonch on està situat l’Oficina d’Atenció a l’Emprenedor i l’Autònom, que també disposa d’un Punt d’Atenció a l’Emprenedor / LLUÍS FRANCO

Sabadell ha deixat de ser la Manchester catalana. S’ha convertit en un municipi eminentment de serveis envoltat d’una anella industrial de les més potents del país. Per allunyar-se de la imatge de ciutat dormitori postindustrial i decaiguda, l’Ajuntament de Sabadell ha fet una aposta de futur i impulsa les empreses de disseny tecnològic. L’objectiu és que aquests nous projectes empresarials o startups facin arribar les seves aplicacions innovadores a les indústries locals.

El caldo de cultiu d’aquest ecosistema són els vivers d’empresa situats al Centre de Promoció Empresarial, que està situat al carrer de les Tres Creus, al costat de Fira Sabadell, i el Centre d’Empreses Industrials, que està situat a l’avinguda de Can Bordoll. Actualment, hi ha una seixantena d’empreses instal·lades en aquestes instal·lacions. Més de la meitat d’aquests projectes empresarials són de base tecnològica. N’hi ha de visió artificial, de drons, formació en línia i plataformes digitals de venda, entre d’altres. Aquesta tendència no és casual, ja que Sabadell ha comptat sempre amb companyies tractors de la innovació. Un factor important també són les universitats tant l’Escola Superior de Disseny (ESDI) i el campus de la UAB.

La cap de Dinamització Empresarial de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i a l’Autònom (OAEA), Iolanda Repullo, ha explicat que «estem treballant amb el disseny amb base tecnològica però aplicat a la indústria que tenim a l’entorn». La relació entre les noves empreses i les indústries es realitza mitjançant esdeveniments de ‘networking’. De fet, la propera setmana se celebrarà el VI Fòrum de l’emprenedoria de Sabadell, en què 20 emprenedors tindran tres minuts per explicar els seus projectes empresarials davant d’una audiència formada per altres empresaris i inversors.

Segons Repullo, «si posem en valor tots els agents que tenim, el disseny tecnològic aplicat a la indústria ha de ser una aposta de futur». En la mateixa línia es posiciona el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, que ha assenyalat que «al Segle XXI ja no és la quantitat industrial sinó la qualitat, i això passa per la innovació i la tecnologia 4.0». En aquest sentit, Navarro considera que «és important» l’aliança estratègica amb l’anella industrial.

L’ecosistema dels vivers

Els emprenedors que tenen un projecte empresarial viable poden sol·licitar un espai a un dels dos centres de vivers i l’OAEA valora el projecte. En cas que no estigui prou madur, s’ofereix serveis d’acompanyament per fer-lo viable. En el moment que ja poden accedir al viver, poden estar-s’hi tres anys en règim d’empresa nova i cinc anys més en consolidació. Hi ha una llista d’espera per a les empreses que volen entrar-hi.

Al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta hi ha espais d’incubació per a preempreses, de co-working per a microempreses, autònoms i emprenedors. També hi ha despatxos des dels 10 fins als 100 metres quadrats. En darrer lloc, compten amb 15 naus industrials de 250 metres quadrats.

110 empreses noves

L’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom va néixer l’any 2009. L’objectiu era donar suport al teixit empresarial del territori i cobrir les necessitats tant de les persones emprenedores, com de les pimes o de les empreses. A finals del 2014, l’Ajuntament de Sabadell es va donar d’alta com a Punt d’Atenció a l’Emprenedor (PAE). Aquest servei implica un estalvi de temps, ja que permet crear una empresa en 48 hores, ja que es poden gestionar telemàticament d’un sol cop fins a 22 tràmits. Aquest procés de forma presencial tindria una durada de fins a 40 dies. Sabadell disposa de tres PAE, que estan plenament consolidats i treballen cada cop de manera més eficient per ajudar en la creació d’empreses.

L’any passat, en aquests punts es van constituir un total de 110 empreses. D’aquestes, 38 van ser dedicades a serveis a les empreses, 26 de comerç i 21 a serveis a les persones, 8 a hosteleria i 6 a construcció, entre els sectors més destacats. Aquest ritme de creació d’empreses s’ha incrementat aquest any en què fins a abril s’havien creat 44 empreses. Els autònoms van ser la forma jurídica més utilitzada, ja que es va utilitzar en el 75% dels casos. Cal destacar que no totes les empreses eren de Sabadell. Un 18% dels nous projectes són de fora de la ciutat.

Sabadell està situada la segona de la demarcació de Barcelona en rànquing de la creació de noves empreses dels punts PAE.

Pla de Can Roqueta

L’Ajuntament de Sabadell ha presentat durant el primer trimestre de 2018 una sol·licitud de subvenció a la Diputació de Barcelona per executar un Pla Integral de modernització del polígon de Can Roqueta. El projecte, que té un pressupost de 2,2 milions d’euros, està previst que la Diputació l’iniciï durant el 2019. El pla inclou la creació d’una rotonda a la BV140 per donar accés al polígon amb més seguretat i rapidesa, així com actuacions per a la jerarquització del trànsit a les principals vies del polígon. També s’incrementaran el nombre d’aparcaments de vehicles i de bicicletes tancats. Així mateix, s’ampliarà la línia d’autobús al sector i es posaran noves parades. Una altra línia és la millora dels paviments i de voreres, així com la instal·lació de càmeres de vídeo-vigilància per afavorir la seguretat, il·luminació de tipus led de baix consum i una nova plantació d’arbres, entre d’altres mesures.

Les actuacions d’aquest pla han estat consensuades amb l’Associació de Propietaris del Polígon d’Activitat Econòmica de Can Roqueta de Sabadell.

D’altra banda, en paral·lel s’ha previst la construcció durant aquest estiu d’una nova rotonda situada la intersecció de la carretera B-140 i l’avinguda de Ca n’Alzina.

Laitravel, una agència de viatges de turisme cultural per a grups

Trinidad García al seu despatx del viver d’empreses

Trinidad García al seu despatx del viver d’empreses / LLUÍS FRANCO

Laitravel. Així es diu l’agència de viatges que ha creat Trinidad García, una emprenedora de 52 anys de Sabadell. Ha utilitzat una fórmula senzilla però efectiva de ‘naming’. Ha posat l’inici del nom de la seva filla Laia al seu projecte empresarial que la té gairebé ocupada gairebé tot el dia.

Potser així busca la sort que fins ara li ha mancat. Trinidad García sempre ha estat una emprenedora del sector tèxtil, fent samarretes. El problema és que els seus projectes van fracassar. Dos desafortunats accidents de manera gairebé seguida, amb ossos trencats i punts de sutura van truncar els seus somnis quan no tenia tot preparat per començar.

Quan es va recuperar, ara fa un any, va decidir fer un gir a la seva vida. «Volia prendre’m la vida més tranquil·lament», recorda l’emprenedora. A l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) va comentar que tenia la intenció de canviar de sector i que el turisme li agradava. D’aquesta manera va començar un curs formatiu a l’Hospitalet de Llobregat. Després va fer unes pràctiques en una empresa de Sant Feliu de Llobregat. Li va anar tan bé que el propietari volia que seguís. Però ella hi va renunciar.

La casualitat va fer que la Trinidad es fixés en el Centre de Promoció Empresarial, que està al costat de la Fira de Sabadell. Hi passava cada dia de camí a casa. Es va atrevir a entrar-hi i li van dir que havia de fer un estudi amb el projecte d’empresa. «Vaig fer el projecte d’empresa i me’l van acceptar», ha relatat Trinidad García. Va estar assessorada per una tècnica de l’Oficina d’Atenció a l’Emprenedor i l’Autònom de Sabadell amb qui va elaborar el pla d’empresa.

El 15 de febrer ja tenia constituïda l’empresa i l’1 de març ja tenia un despatx al viver del carrer de les Tres Creus. L’espai té uns 18 metres quadrats i paga 205 euros mensuals, que s’incrementa un 10% cada any. «És ideal per començar perquè no ens podríem permetre pagar un local al centre», admet l’emprenedora.

Ha fet una inversió inicial de 2.000 euros per crear el seu projecte empresarial, que està sota el paraigua de Viatges Pachus, l’agència amb la qual va realitzar les pràctiques.

Turisme cultural

Després de pintar el seu despatx, ja ha col·locat a les parets pòsters amb les destinacions més atractives com la República Dominicana i d’excursions culturals que ja ha dut a terme. De fet, Laitravel ven viatges culturals a grups. Ara per ara ha aconseguit organitzar excursions amb grup de russos i anglesos. Alguns d’aquest han acabat contents amb l’experiència i ja li han demanat que busqui altres viatges a Nova York i Mèxic. «El meu producte és tot el món», afirma amb il·lusió Trinidad García.

Ara per ara està buscant els clients visitant associacions, casals i escoles. La seva pàgina web està en construcció. «Ara tinc un futur», conclou.

Comentaris
To Top