Ciutat

Animals abandonats als horts de la C-58

Les obres d’ampliació de l’autopista s’estan fent al tram de Badia de la C-58
Les obres d’ampliació de l’autopista s’estan fent al tram de Badia de la C-58 / ÒSCAR ESPINOSA

Gallines mortes barrejades amb les vives. Gossos lligats dins de forats sota terra amb morrió per no ser descoberts, bevent aigua verda i alimentant-se cada dos o tres dies. Una colònia de gats abandonats i malalts convivint amb quatre de morts. Garrins en condicions pèssimes. Aquestes són les realitats dels horts d

e la C-58 que denuncien diverses associacions animalistes del Vallès Occidental. Una situació que s’ha descobert arran de l’ampliació de l’autopista entre Sant Quirze del Vallès i Cerdanyola del Vallès a l’enllaç amb l’AP-7, que ha provocat el desallotjament de 115 parcel·les.

L’inici de les obres estava previst pel dia 17 d’abril tot i que, a causa de la petició dels hortolans, aquest termini s’havia endarrerit fins el 2 de maig, l’últim dia per treure i reubicar els animals. Les associacions animalistes lamenten que, un cop arribada aquesta data límit, hi continuava havent centenars d’animals abandonats.

«Els gossos viuen en habitacles petits, bruts, foscs, humitsisenseproteccióquan plou. Sense dinar i amb l’aigua bruta. Als galliners tampoc no hi ha dinar, ni aigua, estan amagats rere passadissos podrits, tots plens d’excrements i amb una olor molt forta», denuncien els animalistes.

Reubicació dels animals

Pel que fa a la reubicació de la colònia de gats, l’Ajuntament de Badia ha explicat a D.S. que, en coordinació amb la direcció d’obres i l’empresa constructora, han acordat que la protectora amb qui té contracte el consistori, Help Guau -d’Argentona-, reubiqui els exemplars que són als antics horts i els mantingui en un entorn adequat a les necessitats dels animals fins que es produeixi la seva adopció. Tot i això, Associacions com ADAC, de Cerdanyola del Vallès, ABAC, de Barberà i AAPB de Badia, entre d’altres, han iniciat un rescat paral·lel. De moment ja han rescatat 30 gallines i 48 gats, tot i que les entitats calculen que encara en queden més d’una desena. Des de l’associació AAPB alerten que «les administracions implicades han actuat amb falta de previsió pel que fa referència a aquests horts i els animals que es trobaven en aquesta zona».

«Tan aviat com vam ser coneixedors del tema, vam alertar tant a l’Ajuntament de Badia com al Departament de Territori de la Generalitat, però amb el temps molt just per poder rescatar els animals i amb la incertesa pels gats que encara es troben a la zona», lamenten. Afegeixen també que «des de l’Administració se’ns ha garantit que aquests animals seran recollits per una protectora, tot i que una gran part dels gats, davant la incertesa, han estat recollits per diverses entitats de protecció delsanimals, particularsiprotectores» i que en molts casos hi han hagut de fer front amb recursos econòmics particulars. Malgrat les queixes dels animalistes del Vallès, una altra associació protectora d’animals, INTERcids, felicita la gestió de l’Ajuntament «per posar solució en un temps prudencial abans l’inici de les obres».

El mal estat dels horts

El mal estat dels horts / ÒSCAR ESPINOSA

Recollida de signatures

Belén González, presidenta de l’Associació ABAC, critica que «l’Ajuntament ha violat la Llei de Protecció d’Animals que els obliga explícitament a fer-se càrrec i controlar els animals perduts o abandonats, i ha delegat aquesta tasca en el voluntariat», assenyala. «Les autoritats no estan acomplint amb la seva responsabilitat, són les associacions qui, voluntariament, se n’estan fent càrrec», sentencia.

Arran d’aquesta situació, les associacions han iniciat una campanya de recollida de signatures per aconseguir que es prohibeixi la tinença d’animals en horts d’aquest tipus, ja que consideren que es produeix explotació i maltractament en la majoria d’aquests casos.

Obres aturades

Els antics horts al voltant de la C-58, situats en terrenys de terme municipal de Badia però propietat de l’Incasòl -Generalitat-, han de ser destruïts. Els terrenys estaven gestionats per persones de Badia del Vallès i d’altres municipis sense cap mena de reglament que atorgués seguretat jurídica, segons explica l’Ajuntament de Badia. Un grup d’hortolans, precisament, va presentar una demanda contra la Generalitat per l’expropiació dels terrenys, cosa que va aturar les obres durant uns dies, i va donar més marge d’actuació a les entitats animalistes a fer la seva tasca de socors dels animals.

D’altra banda, l’Incasòl cedirà a l’Ajuntament de Badia una superfície d’aproximadament dues hectàrees per a la pràctica de l’horticultura per a l’autoconsum: uns 100 horts de 80 metres quadrats

Comentaris
To Top