Ciutat

Comença el procés judicial pels investigats en el cas SMATSA

El regidor de la Crida Lluís Perarnau, entrant a declarar aquest dimarts
El regidor de la Crida Lluís Perarnau, entrant a declarar aquest dimarts / LLUÍS FRANCO

Aquest dimarts al matí el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau (Crida), va acudir a declarar al jutjat d’instrucció no 3 de Sabadell acusat de prevaricació en una querella presentada per SMATSA, l’empresa concessionària de neteja viària i recollida de residus. A més de Perarnau, també van anar a declarar els tècnics municipals Xavier Ludevid, Eva Vilarrubí i Pere Escudero, investigats en la mateixa causa. La citació judicial va anar acompanyada d’una concentració a les portes del jutjat de la Plataforma en defensa dels serveis públics i de la CUP, que van recolzar els investigats. L’estira i arronsa entre SMATSA i l’Ajuntament es deu a l’acusació del consistori segons la qual l’empresa hauria cobrat 3,5 milions d’euros de més entre els anys 2014, 2015 i 2016.

Minuts abans d’entrar a declarar, Perarnau va refermar la posició del govern local que és recuperar el control del servei, cosa que va apuntar que ara passa per exigir el compliment del contracte. Perarnau va repetir una frase que ja va dir l’alcalde quan es va anunciar la querella: «estem tocant privilegis». Segons el regidor la querella s’ha interposat quan l’Ajuntament ha intentat «recuperar les regnes d’aquest servei», cosa que es fa perquè «el control del servei s’havia perdut i el que estem fent és recuperar-lo».

«Ens han posat una querella per impedir que fem la fiscalització i control del servei», va afirmar Perarnau, que assegura que l’objectiu de la querella interposada per SMATSA és impedir la tasca de control i fiscalització de les concessionàries que fa l’Ajuntament. Perarnau va defensar que el govern local té tres objectius: vetllar per l’interès públic i els recursos de tots, pel compliment del servei i vetllar pels llocs de treball i les seves condicions laborals.

Perarnau creu que la concessionària vol «obstaculitzar» la feina del govern local havent triat la via penal per resoldre el cas i no el Contenciós Administratiu. El regidor de Serveis Municipals assegura que els «privilegis» als que fa referència venen del govern anterior, del PSC. Aleshores, segons Perarnau, es va permetre, tolerar o afavorir aquest tipus de relació en què l’empresa «ha fet i desfet sense cap tipus de control i fiscalització».

Suport del govern

A Perarnau i als tècnics els van donar suport la resta d’investigats del govern a les portes dels Jutjats. L’altre regidor investigat actualment en l’executiu local, Xavier Guerrero (ERC), va fer declaracions als mitjans al costat de Perarnau i va qualificar la situació de ser «absurda» perquè se’ls cita a declarar «com si defensar els drets dels nostres veïns i veïnes estigués mal fet». Guerrero, regidor d’Espai Públic, va assegurar que res els aturarà en la seva voluntat «de complir el contracte i que els diners que paguem serveixin per tenir la ciutat neta i els residus recollits».

Per la seva part, el portaveu del govern, Joan Berlanga (UpC), que també va anar a donar suport als investigats, va remarcar que «hem detectat uns incompliments i els hem portat on tocava». El portaveu creu que prevaricar seria mirar cap a una altra banda i assegura que els membres del govern estan «molt tranquils» a l’espera que la justícia resolgui el cas.

Concentració de suport

La Plataforma en defensa dels serveis públics va convocar una concentració de suport als investigats el mateix dimarts a les 9h. A la convocatòria també hi van assistir l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida) i l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà. La CUP també hi va assistir amb la diputada Maria Sirvent, que va denunciar que els ajuntaments no tinguin «sobirania» per poder tirar endavant iniciatives per la remunicipalització dels serveis públics i la seva fiscalització. Sirvent va ass gurar que els poders polítics i judicials es posen de costat de les «poques» empreses que fan negoci «amb els serveis comuns, amb els béns públics». La diputada va afegir que aquesta situació com la querella per prevaricació es produeix quan es qüestionen els «privilegis» d’aquestes empreses i «ja no poden fer més negoci d’aquests béns públics». D’altra banda, el portaveu de la Plataforma, Antonio Recio, assegura que del que es tracta és de «com podem gestionar i tenir el control dels diners que són públics i que reverteixen directament en la ciutadania». Al seu parer, «no és un problema de companyies» sinó que venim d’uns anys on la tendència era a «privatitzar-ho tot» encara que l’Ajuntament ja ho hagués gestionat anteriorment.

Serracant, el dia 31

Les declaracions continuaran aquest dijous al matí, amb el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero; l’exregidor de Serveis Municipals, Albert Boada, i l’assessor del govern Jordi Colomer. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, declararà el proper dijous dia 31 de maig a les 12h per motius d’agenda de la seva advocada, Pilar Rodríguez, la mateixa de Perarnau. Guerrero i Colomer aniran a declarar amb l’advocat Raul Garcia Barroso. Albert Boada ha sol·licitat un advocat d’ofici

Comentaris
To Top