Ciutat

El quadripartit, obert a reeditar l’acord

A dalt a l’esquerra, Juli Fernàndez. A la dreta, una roda de premsa de la Crida. A baix a l’esquerra, regidors d’UpC. A la dreta, Marisol Martínez
A dalt a l’esquerra, Juli Fernàndez. A la dreta, una roda de premsa de la Crida. A baix a l’esquerra, regidors d’UpC. A la dreta, Marisol Martínez / LLUÍS FRANCO

La graella de sortida per les eleccions municipals del 2019 ja està a punt. Els quatre partits que formen el govern des del 2015 tenen un clar objectiu: assolir un mínim de 14 regidors per donar continuïtat i estabilitat a l’actuació d’aquest mandat. Aquesta fórmula del quadripartit d’esquerres, que era inèdita en grans ciutats catalanes, ha esdevingut l’alternativa a 16 anys del govern socialista de Manel Bustos.

Malgrat les tensions que han sorgit durant el mandat, Unitat pel Canvi (UpC), la Crida per Sabadell, ERC i Guanyem Sabadell han aprovat l’experiència d’aquest pacte de govern. El relleu a l’alcaldia de Juli Fernández (ERC) va ser un moment delicat. L’elecció de Maties Serracant (Crida) per davant de Joan Berlanga (UpC) que va ser la força més votada, va fer trontollar aquesta unitat. Així mateix, el posicionament respecte a l’independentisme i la declaració de la República Catalana és una altra situació que ha generat incomoditat entre els socis de govern.

De portes enfora, però, els quatre membres del govern fan una molt bona valoració d’aquests tres anys de relació amb els seus companys. Això sí, assumeixen que han hagut de cedir en certs plantejaments o, simplement, evitar posicionaments pel bé comú. En tot cas, allò que els va unir continua vigent: «superar l’etapa fosca del govern Bustos».

ERC i Guanyem a la ‘pole’

ERC està a la ‘pole position’ en la sortida de la cursa cap a les eleccions municipals. El pròxim 2 de juny, en una assemblea, els republicans decidiran el seu candidat a través d’un procés de primàries. Ara per ara, l’únic que s’han presentat és Juli Fernàndez, que aspira a convertir-se novament en alcalde de Sabadell. Fernàndez ja està recollint avals per fer efectiva la seva candidatura. El regidor republicà va comunicar les seves intencions a Oriol Junqueras a través d’un carta. «Em presento per ser una altra vegada alcalde i per tenir un govern fort, estable i ampli», ha assenyalat. Per aconseguir-ho, Fernàndez considera que la clau és convertir-se en la primera força en els comicis del proper any. Tot i aquesta premissa, estan disposats a «obrir-se» a les altres formacions.

La plataforma Guanyem Sabadell també ho té molt clar: es presentaran «en solitari». Malgrat això, des de la formació es valora molt positivament el pacte de govern, que tornarien a reeditar si es donés el cas.

Marisol Martínez tornarà a liderar aquesta formació, que va crear el 2015 després de ser expulsada d’EUiA. Tot i això, tant l’alcaldable com el regidor Miquel Soler hauran de presentar la seva candidatura a una comissió de campanya que al setembre haurà de decidir qui es presenta. Amb tot, Martínez ha posat de relleu que per governar a Sabadell «cal tenir experiència». Guanyem Sabadell es presenta com l’única força local que no obeeix cap consigna a nivell nacional. «El que no seria desitjable és que Sabadell es convertís en moneda de canvi d’altres interessos al Parlament», ha assegurat Soler.

UpC i Crida, per decidir

A la segona línia de la graella de sortida se situen UpC i la Crida, que encara han de definir quins seran els seus candidats. Tanmateix, UpC ja té clar que es presentaran als comicis en un espai de confluència de les esquerres dins de Catalunya en Comú. La pròxima setmana se celebrarà la constitució d’aquesta força, que ha de decidir la forma i l’estructura. També haurà de triar quins seran els seus candidats, tot i que els actuals regidors d’UpC parteixen amb avantatge gràcies a la seva experiència. Malgrat que comença «de zero», el nou espai integrarà ICV-EUiA, Podem i altres persones de diversos col·lectius. Les tensions amb els companys de govern durant el relleu a l’alcaldia de l’any passat ja s’han superat. Per tant, no es descartaria tornar a reeditar el pacte. «Hem posat per davant l’interès general a les nostres diferències», ha insistit Joan Berlanga.

La Crida per Sabadell encara no ha definit encara qui serà el seu candidat. Segons el codi ètic de la formació, Maties Serracant podria repetir com alcaldable, ja que la limitació per estar al govern és de vuit anys. No obstant això, la Crida, que està formada per la CUP, l’Entesa per Sabadell (de la qual és Serracant) i altres col·lectius està començant el debat en assemblees per decidir com s’estructurarà la seva candidatura. La portaveu de grup municipal de la Crida, Glòria Rubio, ha valorat positivament el treball d’aquest govern d’esquerres «singular». En tot cas, la prioritat actual de la Crida és «acabar els projectes iniciats»

Comentaris
To Top