Ciutat

La PAHC guanya la batalla a la Sareb pel bloc de Gràcia ocupat fa cinc anys

Roda de premsa davant l’edifici de Gràcia ocupat per anunciar els contractes
Roda de premsa davant l’edifici de Gràcia ocupat per anunciar els contractes / LLUÍS FRANCO

Els veïns de l’edifici del carrer Sant Ferran, propietat de la Sareb i que la Plataforma en Defensa de la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de Sabadell va ocupar el 13 d’abril de 2013, podran viure-hi de forma legal durant un període de cinc anys i a canvi d’un lloguer social. Aquesta situació s’ha donat després cinc anys de lluita de la PAHC i altres institucions que ha permès que el popularment conegut com banc dolent hagi cedit els 40 habitatges del bloc a l’Agència d’Habitatge.

Aquest acord inclou un total de 148 persones. Sabadell es converteix així en el tercer municipi de Catalunya que regularitza la situació de famílies que viuen en habitatges ocupats, juntament amb Manresa i Salt.

L’acord es va formalitzar el passat divendres amb la signatura dels contractes de lloguer de les famílies que des de l’any 2013 viuen en aquest edifici del barri de Gràcia i que han acreditat la seva situació de vulnerabilitat. Tot i que la quota mensual pactada és de 150 euros per habitatge, hi haurà persones que rebran ajudes per assumir aquest pagament en el cas que aquesta renda superi el 30% dels ingressos familiars.

Model de gestió

En el cas de Sabadell, però, l’administració ha adoptat com a seu el model de gestió sociocomunitari de la Plataforma. Així, s’ha inclòs un contracte específic a través del qual els veïns es comprometen a respectar els valors de la PAHC, com ara la solidaritat de classe, l’antifeixisme i el feminisme, i organitzar-se de forma horitzontal i assembleària. D’aquesta manera, es crearà una assemblea amb tots els veïns de més de 16 anys que comptaran amb el suport de l’Obra Social de la Plataforma. Es tracta de la primera ciutat que regularitza un bloc en aquest marc sociocomunitari.

La portaveu de la PAHC, Rosa Pahissa, va qualificar de “victòria històrica” aquesta cessió i va destacar “la lluita col·lectiva” de la PAHC que ha donat els seus fruits.

Paral·lelament, Maties Serracant va lamentar que en matèria d’habitatge la situació encara no hagi canviat suficient. “No és que falti habitatge, és que l’ús especulatiu que està adquirint genera aquestes desigualtats” i ha reconegut la tasca de la Plataforma com a “una organització que genera dinàmiques d’empoderament de la gent”.

El secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, es va comprometre amb la ciutadania amb «continuar treballant en favor de les persones amb necessitats hab tacionals» i ha indicat que el Govern català “ha aconseguit 4.000 immobles procedents de grans tenidors, dels quals 2.800 ja estan ocupats i 193 pertanyen a Sabadell”. Segons va apuntar Sala, “aquesta va ser la gran font per obtenir habitatges després del gran boom de la construcció de nou habitatge”, ja que “calia donar resposta a milers de família en situació de vulnerabilitat pel sobreendeudament pels contractes hipotecaris i pels efectes directes de la crisi econòmica”. També va apuntar que “l’executiu català també ha adquirit un miler d’immobles a través del dret a tanteig, el 10% dels quals també pertanyen a la capital del Vallès Occidental”.

Dia d’emocions

Els veïns han celebrat amb alegria i emoció la signatura dels contractes. Urimari Bustillos, membre de la PAHC i veïna destaca que la noticia “genera tranquil·litat per a tots” i agraeix al col·lectiu la seva tasca. Víctor Ponse, un veí procedent d’Ecuador, ha remarcat que després d’una dura lluita avui les famílies obtenen la recompensa i ha assegurat estar molt content

Comentaris
To Top