Publicitat
Ciutat

Demòcrates Sabadell vol fer primàries per escollir una llista única sobiranista

La jornada municipalista de Demòcrates d’aquest dissabte
La jornada municipalista de Demòcrates d’aquest dissabte / CEDIDA

La secció de Sabadell de Demòcrates de Catalunya vol impulsar un procés de primàries de partits independentistes per conformar una llista única de cara a les eleccions municipals de l’any que ve. Es tracta d’una iniciativa que segueix l’estela del projecte per Barcelona de Jordi Graupera, però també com a Reus, Mataró o Sitges, on ja s’està fent. El projecte de Demòcrates es fa en conjunt amb Solidaritat Catalana per la Independència i el partit l’ha presentat a les seccions locals aquest dissabte en una jornada municipalista a Barcelona.

La unitat és important

La coportaveu local de Demòcrates, Violeta Gràcia, creu que és important fer aquesta llista única sobiranista perquè a les municipals, si no hi ha una coalició que ho impedeixi com passa ara a Sabadell, governa la llista més votada. Gràcia creu que «és important que hi hagi unitat dels partits sobiranistes perquè sinó es poden perdre molts municipis».

Segons Gràcia, es vol que tots els partits que tenen l’objectiu de la independència de Catalunya presentin la seva candidatura a les primàries, i que també hi participin persones i entitats a títol individual. De moment la idea s’està sondejant entre els partits i entitats independentistes, en una fase molt inicial.

Nova política

Gràcia destaca que un procés com aquest «pot ser el punt d’inici per canviar la manera de fer política en aquest país i d’obrir-la a la societat».

Una segona idea que destaca la coportaveu local és que a part d’unitat es vol que hi hagi pluralitat dins una llista. Busquen una llista única perquè «perquè les llistes unitàries per si soles solen tendir a ser molt acrítiques i fins i tot poden arribar a ser autoritàries, i el pensament dissident a vegades pot ser castigat fins i tot», segons Gràcia. L’objectiu és posar sobre la taula una nova forma de fer política, d’obrir la creació del projecte electoral a la ciutadania; «la intel·ligència col·lectiva creiem que donarà resultats més positius que una llista creada en un despatx», manté Gràcia. Aquest dijous 14 de juny es presentarà la plataforma que han dissenyat Demòcrates i Solidaritat per organitzar i donar suport als candidats en la celebració de les primàries a nivell nacional. Paral·lelament, Demòcrates està elaborant el reglament de les primàries per poder-les fer a tants municipis com sigui possible; hi haurà un reglament general i cada municipi comptarà amb les seves especificitats. Segons Violeta Gràcia, des de Demòcrates voldrien que a part de partits i persones a títol individual hi participin entitats com l’ANC i Òmnium.

Un cop s’aprovi el reglament hi haurà una primera fase de precampanya. Tenint la plataforma com a eina i el reglament, s’impulsarà la presentació de candidatures perquè a tot arreu on sigui possible es facin primàries per escollir el candidat. Cada municipi tindrà un grup promotor de les primàries que s’encarregarà de fer aquestes tasques. Tothom hi podrà aportar idees, encapçali una llista o no.

La segona fase serà la de campanya pròpiament dita, que s’ha de decidir de quant temps serà, si una o dues setmanes com sol ser habitualment o si s’amplia el marge de temps. En aquesta fase, els candidats exposarien els seus programes i les seves llistes.

Finalment, es votaran els projectes, podrà votar tota la ciutadania. Es decidirà el millor programa sobiranista i la llista guanyadora seria la que es presentaria a les municipals

Publicitat
Comentaris
To Top