Ciutat

El centre i el sud són les zones de Sabadell que desprenen més calor de la ciutat

El mapa de Sabadell que reflecteix el comportament tèrmic
El mapa de Sabadell que reflecteix el comportament tèrmic / CEDIDA

Sabadell disposarà d’un Atles de Sostenibilitat Urbana per ajudar l’Ajuntament a prendre les decisions adequades i impulsar polítiques públiques per millorar l’eficiència energètica i reduir la contaminació. Es tracta d’una prova pilot que la Diputació de Barcelona ha dut a terme en quatre municipis de la demarcació -Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès-, i que en el futur estendrà a la resta de municipis. Un dels motius pels quals s’ha analitzat la capital del Vallès Occidental és pel seu marcat caràcter industrial, un dels factors a destacar en matèria d’eficiència energètica.

Una de les característiques que es desprenen de l’anàlisi és la oscil·lació tèrmica a les diferents zones de la ciutat. Les zones que estan més exposades a situacions d’onades de calor són la Creu de Barberà, el sector sud, Sant Oleguer, el Centre, Gràcia la Creu Alta i part de Ca n’Oriac. Les afores del municipi, però, solen ser més fredes i aquestes baixes temperatures es concentren especialment a Sant Julià.

Informació detallada

Els atles, dissenyats per l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), compten amb mapes temàtics que donen informació detallada sobre el comportament energètic dels polígons industrials, el tèrmic, la contaminació lumínica, el potencial fotovoltaic i el verd urbà.

La iniciativa la va ser presentada ahir dilluns a càrrec de l’encara presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó. L’objectiu del projecte és, segons va destacar Massó, «donar dades objectives per permetre que els ajuntaments i tècnics puguin prendre decisions encertades en aquest àmbit». Conesa va posar en valor que aquestes dades objectives permetran «impulsar unes millors polítiques que permetin augmentar la qualitat de vida».

Els mapes que conformen aquests atles analitzen aspectes com l’eficiència energètica dels polígons industrials i les pèrdues d’energia que es poden produir a través de les cobertes de les construccions, o el comportament tèrmic de la ciutat. També indicadors al voltant de la contaminació lumínica.

Comentaris
To Top