Ciutat

Retards de fins a 10 dies en el repartiment del correu en alguns barris

Un carter repartint paquets de Correus en un carrer del centre de la ciutat
Un carter repartint paquets de Correus en un carrer del centre de la ciutat / ÒSCAR ESPINOSA

El servei de Correus a Sabadell pateix greus deficiències. Aquesta afirmació no és fruit només de les queixes ciutadanes, pels retards i altres incidències, sinó que la confirmen els mateixos treballadors d’aquesta empresa pública a la ciutat. Consultats per D.S., fonts de Correus admeten retards puntuals en els repartiments, però asseguren que la situació ja s’ha normalitzat. De la seva banda, els sindicats ho neguen i afirmen que el problema és estructural i dura des de fa temps.

Segons els sindicats, Correus ha perdut 15.000 llocs de treball en els darrers deu anys a tot l’Estat, i d’aquests, 2.000 només a la demarcació de Barcelona. Fonts sindicals atribueixen aquestes pèrdues al model utilitzat per l’empresa des de fa anys, el de la contractació eventual. Actualment el 35% de la plantilla és eventual, en contractes per hores i dies i també hi ha política de reducció de plantilla i oficines. A Sabadell hi ha 135 llocs de treball fixes en 10 unitats diferents i des del 2017 s’han realitzat 476 contractes eventuals.

Des de la perspectiva sindical, en aquesta xifra rau la clau del problema, Alberto J. Pérez, secretari provincial de CCOO de Correus de Barcelona, atribueix els retards en el repartiment del correu a domicili a aquestes i altres irregularitats. El que provoca és que «a vegades no hi ha correu en molts dies i després, de cop i volta, es reparteixen moltes cartes de cop», diu. L’altra dificultat la provoca l’eventualitat, perquè dona poca estabilitat, segons expliquen: “les places fixes es perden i ja no es recuperen, i la precarietat fa que moltes vegades el carter no conegui prou bé la zona on ha de repartir el correu”. Segons el representant sindical, amb 3 hores no és suficient per repartir tot el correu.

Falta personal

Així mateix s’expressen alguns carters amb qui hem pogut parlar mentre feien el repartiment del dia. Un d’ells, l’Antonio, diu que és veritat que moltes vegades el temps destinat a repartir no és suficient i que falta personal per completar els itineraris. L’Antonio fa més d’onze anys que fa de carter i reconeix que no es cobreixen les baixes. Posa d’exemple la zona del carrer Indústria-Sant Llorenç –on precisament hi ha una oficina de Correus–: “Sovint la noia que reparteix el correu en aquest sector no pot arribar a tot arreu, ja que s’han fer edificis amb molts habitatges i també hi ha diversos edificis oficials”, i afegeix “jo, si he acabat amb el meu correu, a vegades l’ajudo”. L’Antonio no s’estranya gens que es produeixin retards, perquè “el problema és que falta gent”, diu.

De la mateixa opinió és el Juan Manuel, carter des de fa 41 anys i que actualment reparteix paquets amb un vehicle de Correus. Quant se li pregunta pels retards i les protestes d’alguns usuaris afirma: “Està clar, oi? Per què t’hauria d’enganyar, és lògic. És perquè falta gent a totes les oficines, i qui paga els plats trencats? El ciutadà”.

El Juan Manuel aclareix que en el cas de la paqueteria no s’acumulen els enviaments, però “sí que passa amb les cartes, sobretot amb el repartiment als barris”. Aquest carter creu que la gent hauria defervalerlasevaqueixa:”Jo li dic a la gent que si no els arriba el correu facin una reclamació, i quan n’hi hagi moltes, aleshores potser s’adonaran que hi ha un problema”. I afegeix “No és el mateix que reclami un, que reclamin deu de cop”, apunta.

La resposta de Correus

La direcció de Correus reconeix a D.S. que les darreres setmanes sí que s’han produït retards a l’hora de repartir el correu a Sabadell, però asseguren que des de dimecres passat la situació s’ha normalitzat. Pel que fa les queixes dels sindicats i treballadors sobre les plantilles insuficients, l’empresa afegeix que «en aquests moments, la plantilla està complerta».

El repartiment de paqueteria es fa amb furgoneta

El repartiment de paqueteria es fa amb furgoneta / ÒSCAR ESPINOSA

Per aquest motiu els sindicats s’han mobilitzat per començar a reivindicar millores salarials, frenar les retallades, més ocupació i la recuperació de drets que l’empresa -i l’anterior govern espanyol del PP- han anat retallant en els últims anys. “La crisi econòmica ha estat el refugi o l’excusa per posar límits a drets i convenis laborals anteriors”, explica Alberto J. Pérez, secretari provincial de CCOO de Correus de Barcelona.

Per tot això aquests darrers mesos s’han produït aturades parcials, més de 60 concentracions i manifestacions a tot el país per part dels treballadors i treballadores de Correus.

Entre altres reivindicacions, rebutgen la retallada de les partides pressupostàries de 180 milions d’euros en el finançament per la prestació del servei postal públic en el període 2017-2018.

Les demandes també inclouen un pla d’empresa que permeti l’expansió en el servei de paqueteria i de comer electrònic que li permeti sortir de les xifres de dèficit de 225 milions d’euros que té des del 2017 i el desencallament de les negociacions pels convenis -congelats des de fa quatre anys.

Comentaris
To Top