Ciutat

Els mercats ens fan capital

El Mercat Central / LLUÍS FRANCO

Escrit per Josep Mercadé, periodista

La propera obertura d’una consulta mèdica al Mercat Central confirma que Sabadell és una ciutat pionera en el nou concepte de mercats municipals. Aquest i el de la Creu Alta han sabut recollir les noves necessitats d’un sector que semblava condemnat a desaparèixer i que ha demostrat tenir una llarga vida per endavant. Els altres tres mercats presenten situacions diferents. El de Torre-romeu està consolidat com a equipament de barri. Al de Campoamor s’hi vol fer una experiència pilot de mercat d’intercanvi de productes de proximitat i està pendent d’una important inversió municipal. I, per contra, el de Merinals no ha aconseguit arrencar mai.

Tot i les dificultats, el Mercat Central, creat el 1930, i el de la Creu Alta, inaugurat el 1966, han consolidat el seu model malgrat la gran oferta comercial que tenim a Sabadell. El gran nombre de supermercats de proximitat és conseqüència d’un canvi d’hàbits de consum que posa en crisi les grans superfícies comercials que encerclen la ciutat. La fórmula d’èxit d’aquests dos mercats municipals es deu als propis comerciants. L’Ajuntament va impulsar en el seu moment la reforma d’aquests mercats amb una forta inversió acompanyada de subvencions estatals. Convèncer als paradistes del Mercat Central per reformar-lo no va ser fàcil. Els canvis sempre són complexos, però era renovar-se o morir. Un cop es va disposar dels nous equipaments reformats, la gestió va passar directament a mans dels comerciants, que s’han organitzat en potents associacions de qui depèn el bon funcionament d’aquests equipaments.

La reforma del Mercat Central n’ha inspirat d’altres que s’han fet a Barcelona i a altres punts de Catalunya. Els comerciants constaten amb satisfacció que han mantingut contactes amb diferents associacions de venedors de mercats municipals que s’han interessat en el seu model de gestió. Fa poques setmanes a Barcelona s’inaugurava el nou Mercat de Sant Antoni, que manté aquest mateix model comercial. Aquesta és una instal·lació de grans dimensions envoltada de petites botigues que estan més integrades al recinte de mercat de producte fresc, la qual cosa incrementa de forma notable l’oferta de productes.

I aquí hi ha la clau. La diversificació és el que s’està imposant en aquests equipaments històrics. Però tot això mantenint una visió de conjunt per tal de poder oferir un seguit d’avantatges que els capaciti per poder funcionar com a veritables centres comercials, tot i que mantinguin l’essència de mercat municipal. Molt lluny queden les anomenades ‘Peixateries’ de la plaça Major -ara Passeig- creades el 1882 per abastir de producte fresc a aquell Sabadell de finals del segle dinou.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top