Oci i cultura

L’Astronómica ens guiarà per la ‘Lluna de sang’ més llarga del segle

Aquest divendres, 27 de juliol, la Lluna es tacarà de sang. Metafòricament, es clar: al vespre, un eclipsi total de Lluna es podrà observar des de Sabadell, i l’Astronómica ho donarà tot per permetre als ciutadans gaudir d’aquest fenómen que tenyeix de vermell el satèlit. Per una banda, habilitaran al seu observatori -situat a la part alta del Parc Catalunya- una sèrie de telescopis oberts al públic per a tothom qui vulgui apropar-se. Aquesta activitat serà totalment gratuïta i oberta a tothom, sense reserva prèvia.

Per l’altra, oferiran a la seva web un complet streaming de l’eclipsi -conegut popularment com Lluna de sang– que es podrà seguir des del mòbil o l’ordinador a aquest enllaç, amb comentaris dels experts de l’entitat. Aquesta activitat online -anomenada Observatori en directe- es troba en línia amb l’objectiu divulgatiu de què fa bandera l’entitat sabadellenca.

L’eclipsi començarà a les 20:20h del vespre, i s’estendrà fins a les 1:30h, tot i que la part més interessant -el període en què l’eclipsi serà total- tindrà lloc entre les 21:30h i les 23:15h. El punt àlgid, segons informen des de l’Astronómica, serà a les 22:21h. Aquest eclipsi serà el més llarg de tot el segle XXI, perquè la Lluna travessarà pràcticament el centre de l’ombra de la Terra. A més de l’eclipsi lunar, es podrà veure l’ocultació rasant d’un estel i alguns dels planetes visibles en aquell moment al cel: Venus, Júpiter, Saturn i Mart.

Aquest eclipse es podrà veure a casi tota Europa, a Àfrica, a Orient Mitjà, a part d’Àsia Central i a Amèrica del Sud. A diferència dels eclipsis solars, no cal protegir-se els ulls per disfrutar d’aquest fenómen -ja que no presenta cap perill per a la vista-. Tot i així, sí es recomanable utilitzar aparells com telescopis o prismàtics.

Comentaris
To Top