Ciutat

Mor Lluís Clapés i Flaqué mestre ceramista

Una de les darreres imatges de Lluís Clapés

El ceramista sabadellenc Lluís Clapés i Flaqué va morir dilluns passat 31 de juliol víctima d’un càncer. Clapés, era sens dubte un dels més prestigiosos ceramistes catalans, la seva obra va ultrapassar l’àmbit local i ara forma part d’un valuós llegat repartit en molts museus del país i també del món. En paraules de Manuel Guerrero Brullet, que ha escrit sobre la seva obra: “No hi ha dubte que caldrà revisar i donar a conèixer com cal tota l’obra de Lluís Clapés. Estem davant d’un dels grans artistes de la ceràmica que ha donat aquest país”, diu Brullet.

Nascut el 24 d’octubre a Sabadell i ceramista per vocació va viure una infantesa envoltada d’art i dels efluvis tèxtils que es respirava al Sabadell industrial. El seu pare va ser un dels promotors del Museu d’Art de Sabadell. Va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis d’on va ser alumne del reconegut ceramista Josep Raja Brull, i va continuar estudis a Faenza (Itàlia).

Com altres artistes de l’època es va foguejar en diverses experiències artístiques a París on va conèixer l’obra de Brancusi que l’influiria enormement i del qual adquiriria la seva concepció de la columna de l’infinit.La seva primera exposició la va fer a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i en la biennal que es va celebrar el mateix any en aquesta fundació en va obtenir el primer premi.

L’any 2012 Lluís Clapés va ser un dels autors, juntament amb els pintors sabadellencs Alfons Borrell, Fina Miralles, Xavier Oriach i Agustí Puig, d’un plat d’art per al Memorial Àlex Seglers que atorga reconeixement a la tasca feta per persones i entitats en la promoció dels valors de convivència a Catalunya. Clapés,va combinar la seva producció artística amb l’ensenyament a Escola de Ceràmica de Sabadell i els qui el van conèixer parlen de la seva traça amb els infants.

La seva obra contemplar-se als museus d’Art de Sabadell, Nacional de Ceràmica de Manises, al de Ceràmica d’Argentona, al de Matagalpa (Nicaragua), al d’Art de Castelli (Itàlia), a la Fundació de Carlsburg (Dinamarca), al de Ceràmica de La Borne (França) i a Thermalia, el Museu de Caldes de Montbui. 

Comentaris
To Top