Ciutat

MAPA: La ruta de les paneroles al centre de Sabadell

La presència de paneroles al centre de Sabadell ha despertat les crítiques d’alguns veïns, que denuncien que els insectes es poden veure fàcilment pels carrers, especialment a la nit. D’altres fins i tot expliquen que han aparegut a casa seva, una situació semblant a la dels residents dels carrers Vallès i Garcilaso.

Diari de Sabadell ha recollit en un mapa els casos identificats pels veïns i que han estat confirmats pel Departament de Salut de l’Ajuntament de Sabadell. A banda de la cruïlla Vallès-Garcilaso, cal afegir-hi episodis puntuals als carrers Tres Creus, Indústria i la Creueta, a la banda dreta del Centre; i els carrers Colom i Duran i Sors a la part esquerra.

La presència de paneroles representa la majoria de les intervencions de l’Ajuntament en matèria de desinsectació (eliminació d’insectes). El total d’actuacions ha crescut un 40,8% entre 2014 i 2017, segons l’anuari del departament de Salut de l’Ajuntament de Sabadell. Només l’any passat hi va haver 262 casos a la capital vallesana, sent el segon grup d’intervencions després de les desratitzacions (422 actuacions el 2017).

Com s’explica aquest fenomen?

Els veïns assenyalen diversos motius en un intent de trobar una explicació a la presència de paneroles. Si bé alguns es queixen de la falta de neteja del clavegueram, d’altres, apunten al moviment de terres per les obres o a la poca eficàcia dels tractaments realitzats per l’Ajuntament per a eliminar-los.

El regidor de Salut, Ramon Vidal, enumera diverses causes, però especialment posa el focus en la globalització: “Cada cop hi ha més moviments de persones i mercaderies i aquests insectes proliferen”. Per a Vidal aquest no és un fenomen de ciutat, sinó generalitzat. “Preocupa Sabadell i altres ciutats”, exposa. Al marge d’aquesta casuística, Vidal també apunta a la deixadesa del clavegueram en els darrers anys de l’etapa socialista. “No sabem per quin motiu es va deixar de fer el manteniment”, fet que apunta va tenir greus repercussions en la salubritat de la ciutat. Sabadell té 380 quilòmetres de xarxa de clavegueram i només hi ha capacitat per intervenir en 30 quilòmetres a l’any, segons indica l’Ajuntament. Hem parlat també amb un expert en plagues, que ens ha explicat les possibles explicacions i com fer front a les paneroles.

Comentaris
To Top