Ciutat

17-A: els musulmans de Sabadell, un any després

Els musulmans de Sabadell, un any després

/ Victòria Rovira
Per Albert Acín i Miquel Àngel Luque

Els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils van ser un cop fort per la comunitat musulmana d’arreu de Catalunya, també la sabadellenca. Un any després ens hem posat en contacte amb una de les entitats més arrelades a la ciutat, l’associació cultural El Saadah. El D.S. ha parlat amb el seu president, Youssef Fiqhi, per veure què ha canviat arran dels atacs gihadistes.

La comissaria de Sabadell dels Mossos d’Esquadra rep encara trucades de ciutadans denunciant persones. Davant d’això, la comunitat musulmana manté una estreta col·laboració amb les autoritats. Fiqhi explica que en el cas d’El Saadah l’intercanvi d’informació és fins i tot previ als atemptats del 17-A. “La policia ha tingut un contacte intens amb nosaltres des de sempre” que explica que el mateix dia de l’atemptat es va posar en contacte amb Mossos, Policia Nacional i Policia Municipal per expressar el seu rebuig.

Combatre la radicalització des de dins

Les alertes respecte la radicalització es van escendre amb l’atemptat. Es va parlar sobretot de prevenció en la detecció de possibles casos i de la col·laboració ciutadana. Des de la mateixa mesquita es poden fer els primers passos, i tot plegat passa per conèixer bé les persones de l’entitat. La Junta de l’entitat està preparada per detectar “expressions o comportaments estranys” i fa un seguiment de tota persona que entra de nou a la Mesquita. “Posem en comú d’on ha vingut, quan temps porta aquí, de part de qui ha vingut…”, detalla Fiqhi, que assenyala Internet i el desconeixement de l’Alcorà com a principals perills.

El rebuig cap a aquest tipus de persones és tal que Fiqhi els considera que són persones “fora de l’Islam” perquè no comparteixen les consignes d’igualtat que transmet la religió.

Sabadell i la islamofòbia

Arran dels atemptats, es van produir alguns episodis d’islamofòbia arreu del país. Fiqhi, que també manté contacte amb la resta de comunitats musulmanes de la ciutat, explica que el clima a Sabadell ha estat d’una total “tolerància”: “No hem viscut cap episodi així”, exposa i posa èmfasi a superar la frontera de la llengua, un impediment per molts musulmans, per fer-se entendre amb la resta de la societat. “Parlar el mateix idioma serveix per poder explicar qui som, què és la nostra cultura i el que ens fa mal”, assenyala sobre els atemptats

Comentaris
To Top