Ciutat

Danses regionals i cultura folklòrica a la Festa Major

Ballarines abans d’una actuació de danses andaluses / Lluís Franco

La Festa Major també és un bon pretext per donar a conèixer les cultures d’arreu d’Espanya, com ara els balls regionals, un dels costums folklòrics més arrelats de la cultura popular. Des de l’antiguitat, a Espanya, s’ha cultivat la música i especialment el ball que s’ha adoptat com a símbol identitari de cada regió. En aquest sentit, la plaça del Vallès acollirà dissabte i diumenge les danses regionals d’Andalusia, Múrcia i Aragó, organitzades per cases regionals amb presència a la ciutat. Flamenc, sevillanes, la Jota aragonesa i la parranda inundaran els carrers durant la Festa Major, fent viatjar els sabadellencs a les terres procedents d’aquests balls.

Danses andaluses

Les danses andaluses són, probablement, les més populars i les més esteses a tot l’Estat i continuen tenint presència a Sabadell, impulsades especialment per l’Agrupació Andalusa de San Sebastián de los Ballesteros. El flamenc i, per extensió, les sevillanes són considerats un art; un estil de música i dansa que es va originar al segle XVIII. El president de l’agrupació andalusa, Joaquin Lesnes, assegura que “l’entitat participa en molts actes de la Festa Major”, i afegeix que la seva presència a Sabadell “és una tradició de fa molts anys”. Abans de l’actuació de sevillanes es podrà gaudir del típic cant rociero.

Múrcia i Aragó

La regió de Múrcia també tindrà el seu propi espai a Sabadell. Dissabte, tot aquell que ho vulgui podrà conèixer de primera mà les parrandes, un ball de caràcter festiu. Es balla per parelles, generalment mixtes, i els instruments folklòrics que acompanyen les parrandes són les castanyoles i les guitarres.

La jota aragonesa, per la seva banda, es caracteritza per l’ús dels punteados de punta i taló i petits salts. Els braços, arquejats i habitualment en alt es mouen davant del cos a baix i a dalt. La interpretació instrumental està composta per la guitarra, el llaüt i la bandúrria. I a més de ballar-se, la jota és cantada.

Comentaris
To Top