Ciutat

Un Ball de la Bola molt renyit

Gabriel Rufián i la seva parella, moment en que llença la copa a terra/VICTÒRIA ROVIRA

L’aportació que fa cada any l’Esbart Sabadell Dansaire a la Festa Major, ha brillat avui amb llum pròpia. Es tracta del tradicional Seguici i Ball de la Bola que des de fa 21 anys té lloc a la plaça Sant Roc. Enguany hi han participat unes 60 parelles, entre elles el diputat d’ERC Gabriel Rufián i la seva parella, que per poc no acaben campions. La competició ha estat molt renyida, quan tan sols quedaven tres parelles a la plaça, el ball s’ha tornat emoció, ja que les tres, incloses la del Rufián semblaven imbatibles. Finalment, n’han quedat dos, que posteriorment ha resultat guanyadora, i la del Rufián que en un gest, segurament comprensible, ha llançat la copa a terra, donant la seva participació per acabada.

La parella guanyadora ha estat Jordi Gabernet i Marta Manyosa, que han rebut el premi de part de l’Alcalde Maties Serracant i la regidora de cultura Montserrat Chacón.

Un bon aplaudiment han arrencat del públic, les guanyadores de l’edició passada que a més repetien com a guanyadores de fa dos anys, just en el moment que una fatídica entrebancada els ha fet caure la copa a terra,

UN RITUAL DE DANSA

El Ball de la Bola té el seu origen en l’anomenat Ball dels hereus que cita Marian Burguès en el seu llibre Sabadell del meu record. Balla tothom qui vulgui ballar, però té un protocol. El seguici surt de la Casa Duran acompanyat de representants de les entitats ciutadanes i un cop a la plaça Sant Roc, la dansa té tres parts: a la primera els participants fan una cercavila i si poden anar afegint les parelles que ho desitgin. En la segona part, es condueixen les parelles a pas de galop, se’n diu el cuc, i en una tercera part amb música de jota, comença la competició. Cada parella porta una safata amb una copa plena, la bola, i ha de ballar evitant que caigui a terra. Guanya la parella que aguanta fins al final.

Aquest diumenge el Ball de la Bola ha complagut amb escreix el públic que emplenava els laterals de la plaça Sant Roc i que han pogut gaudir a més de les dots de ballarí d’un dels nostres diputats .

Comentaris
To Top