Ciutat

La Síndica reclama més recursos i més agilitat al govern

L’habitatge, ajudes socials o la taxa de residus, entre les principals queixes dels ciutadans

Abellan, en un moment de l'acte / LLUÍS FRANCO

Aquest dimarts al vespre la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha valorat els primers 100 dies des que exerceix -ha reconegut que ja en fa uns 150- el càrrec en un acte obert al Casal Pere Quart, davant representants polítics, socials i culturals de la ciutat.

Abellan ha reclamat més recursos al govern local per poder fer front a les necessitats que té la ciutat. A hores d’ara hi dedica 12 hores i té dues persones més a l’Oficina, però ha reclamat que els propers pressupostos incloguin jornada completa i recuperar les figures d’un assessor i d’una persona de comunicació que ja havien existit amb l’anterior síndic, Josep Escartín. La síndica ha recordat que aquestes demandes formen part del projecte que els 27 regidors del ple van aprovar quan va ser escollida.

Segons ha detallat la mateixa síndica, complir amb la seva “carta als reis”, com ha explicat, suposaria incrementar la dotació pressupostària de la seva oficina en 3.000€ anuals, passant dels 15.274€ als 18.805€ sous a banda.

Silenci i retard administratiu

En els mesos que porta com a síndica, Abellan ha rebut 132 queixes i n’ha resolt 120. Tot i així, la síndica ha lamentat que si el temps de resposta de l’administració ha de ser d’un mes, el temps habitual per respondre-li està en els dos mesos i mig. Des que és al càrrec Abellan ha obert set actuacions d’ofici i ha fet 64 peticions d’informació a l’Ajuntament, un 61%, sense resposta, un 39% contestades.

Habitatge, la RGC, la taxa de residus, entre les queixes

Entre les queixes que ha rebut Abellan i que ha destacat, relacionades sobretot amb l’habitatge, per diferents casos de desnonaments o d’ocupació, també n’ha explicat un d’un veí que s’ha queixat perquè la casa del costat està ocupada; la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que ha explicat que arriba a molt poca gent i n’ha deixat d’altra sense prestacions; i la taxa de residus, en què les principals queixes són de persones a qui els hi han apujat la taxa. En aquest sentit ha destacat que no es té en compte la generació de residus a l’hora de quantificar-la.

L’alcalde, Maties Serracant, no ha assistit a l’acte perquè a la mateixa hora inaugurava el Memorial Democràtic del pavelló de Sol i Padrís, i en representació del govern hi han assistit els tinents d’alcalde Joan Berlanga (UpC) i Marisol Martínez (Guanyem) i també regidors de CiU, ERC, Crida, PSC i Cs. Davant d’ells Abellan ha reivindicat que la sindicatura pot generar incomoditats perquè “és la feina que hem de fer”.

Abellan ha estat acompanyada i aplaudida per l’exsíndic de Sabadell, Josep Escartín, el president de la Fòrum de Síndics de Catalunya, Lluís Martínez, i els síndics i síndiques de Sant Cugat, Rubí i Sta. Perpètua.

Comentaris
To Top