Ciutat

Els aragonesos de la ciutat celebren el dia del Pilar amb una missa ‘baturra’

Hi han passejat la Verge del Pilar fins a l’església de Sant Fèlix i després de la missa hi ha hagut ‘jotes aragoneses’

Un moment dels cants a la missa 'baturra' avui a Sant Fèlix / VICTÒRIA ROVIRA

Els aragonesos residents a Sabadell celebren avui, 12 d’octubre, el dia més destacat del seu calendari festiu i religiós. Ho han fet seguint la tradició de la seva terra, portant la ‘Pilarica‘ fins al temple, en aquest cas Sant Fèlix, on han celebrat la missa ‘baturra on es canta el parenostre entre altres peces religioses a ritme de jota.

La processó s’ha iniciat davant la seu del Centre Aragonès de Sabadell, al carrer Valentí Almirall, i ha procedit fins al centre de la ciutat, on ha entrat per Via Massagué fins davant l’església de Sant Fèlix. Allà hi ha hagut els primers cants, davant mateix de la porta del temple, i tot seguit s’ha celebrat l’acte religiós amb el recinte ple de gom a gom.

El president del Centre Aragonès de la ciutat, Francisco Ortega, ha comentat que la imatge de la Verge del Pilar, de propietat del centre, la treuen cada any per aquesta festa, “la festa dels aragonesos”, ha dit quan un dels presents li ha preguntat sí que era per la festa de la Hispanitat que feien aquella processó. Ortega, ha explicat que actualment al centre està reactivant les seves activitats amb nova sàvia, ja que “ara tenim gent jove, que es mouen i organitzen coses, com ara la festa d’avui”. Ortega s’ha mostrat molt satisfet per la resposta de la regidoria de cultura “que ens ha permès fer aquesta festa aquí al centre”. L’any passat, el Centre Aragonès sabadellenc, diu Ortega “no vam celebrar-ho, si més no com ho fem avui”.

Això no obstant, el president d’aquesta entitat s’ha mostrat amoïnat, a la sortida de missa perquè “els mossens l’han fet mig en català i mig en castellà, i nosaltres l’havíem demanat tota en castellà”. Preguntat sobre si ell personalment ho havia trobat malament, ha assegurat que “jo no tinc cap problema amb el català, des dels 7 anys que sóc aquí i l’entenc i el parlo, però ja hi ha hagut persones que se’m han queixat”.

Després de la missa ‘baturra‘ hi ha hagut una audició de ‘jotes aragoneses’ a la plaça del Dr. Robert, després tindrà lloc un dinar de germanor al mateix local del Centre Aragonès de Sabadell.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top