Ciutat

Ofrena floral pel 78è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys

Ofrena floral a Lluís Companys / ÓSCAR ESPINOSA

Avui fa 78 anys que l’aleshores president de Catalunya, Lluís Companys, va ser afusellat al Castell de Montjuïc per les tropes franquistes, el 15 d’octubre de 1940. En la memòria de Companys i de la resta de víctimes del franquism, s’ha celebrat un acte al monòlit dedicat a l’expresident al Parc de Catalunya.

La concentració, organitzada pel Memorial Lluís Companys, juntament amb l’Ajuntament de Sabadell, ha comptat amb la presència de tots els representants polítics de la ciutat – a excepció de PP i C’s – i d’entitats socials i ha reunit a més de mig centenar de persones.

Enguany l’aniversari ha presentat un component novedós respecte l’anterior: l’existència de “presos polítics” i “exiliats”, ha apuntat l’alcalde de la ciutat, Maties Serracant. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que aquest dimarts se celebrarà el primer aniversari de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

/ ÓSCAR ESPINOSA

Lídia Guarc ha fet la lectura d’un manuscrit de Carme Ballester, la segona dona de Lluís Companys, qui personifica la cerimònia d’aquest any i serà el fil conductor dels actes commemoratius de dimecres i dijous. S’ha recordat el seu compromís amb la política catalana i el sufragi universal.

A continuació, Anna Muñoz, al violí, i Adrià Puigcerver, al violoncel, han interpretat ‘El cant dels ocells’ i ‘El canon en re’ de Johann Pachelbel, una actuació que ha precedit l’ofrena floral per part del consistori, diverses entitats i ciutadans a títol individual.

Maties Serracant ha reclamat que “es jutgin aquests fets” ja que “no fer-ho és allargar l’ombra del feixisme”. L’alcalde ha recordat la procedència humil i les idees d’esquerres i independentistes que caracteritzaven Companys i ha esmentat el seu paper com a diputat per Sabadell en dues legislatures.

Comentaris
To Top