Opinió

A la política sabadellenca és temps de dones

[Marta Morell, secretària general de Podem Sabadell]

Maties Serracant, Juli Fernàndez, Joan Carles Sánchez, Manuel Bustos i Antoni Farrés. Aquests cinc noms tenen dues coses en comú: són les persones que han assumit l’alcaldia de Sabadell durant els darrers quaranta anys de democràcia i, a més a més, tots ells són homes.

En tots aquests anys, cap dona ha aconseguit posar-se al capdavant de la nostra institució municipal. Aquest fet és un signe inequívoc d’una situació de desigualtat: les dones no tenim les mateixes oportunitats de veure’ns representades a les institucions i, particularment, al nostre Ajuntament.

La sensació que alguna cosa passa en aquest sentit es veu reforçada quan mirem la composició dels grups municipals sabadellencs sorgida de les eleccions municipals del 2015. Dos partits -Ciutadans i Partit Popular- es troben exclusivament representats per homes.

Quatre grups municipals també presenten una composició majoritàriament masculina: PSC (dos homes i una dona, després que dos regidors també homes passessin a ser no adscrits), CiU (tres homes i una dona), ERC (tres homes i una dona) i Unitat pel Canvi (tres homes i una dona, un grup municipal en què els postulats feministes de les formacions que l’integren no van servir per evitar que la llista electoral l’encapçalessin tres homes).

Només Crida per Sabadell i Guanyem presenten una composició paritària. Aquesta situació, del tot injusta per a les dones del nostre municipi, no és excepcional, ja que, segons dades de l’Institut Català de les Dones, només el 18,4% de les alcaldies catalanes són ostentades per dones, i només un 35,2% dels regidors electes van ser dones.

A Podem Sabadell apostem per donar un gir radical a aquesta situ- ació. En el decurs de les primàries internes per escollir els nostres candidats i candidates a les eleccions municipals del 2019, que actualment estem realitzant, he treballat per formular una llista que estigui encapçalada per dues dones i he proposat que la candidatura de confluència en què ens presentarem a aquestes eleccions, En Comú Podem Sabadell, estigui també encapçalada per dues dones.

I ho faig per reparar un greuge històric, ja que a Sabadell no hem tingut mai cap dona alcaldessa i només 7 dels 27 regidors (26%, molt per sota de la mitjana catalana) són dones, però també convençuda de la neces- sitat de feminitzar la política i despatriarcalitzar les institucions.

Vull destacar que entenc la feminització de la política com la necessitat que les dones estiguin representades en la mateixa proporció que els homes a les institucions, però, sobretot, que hi traslladin tant les seves maneres de fer com una vocació de canvi des d’una perspectiva de gènere. En aquest sentit, es tracta d’apostar per allò que la meva companya Laura Pérez, regidora de Podem de l’Ajuntament de Barcelona, denomina l’esdevenir feminista de la institució.

Això implica transformar les pràctiques i la cultura política i organitzativa de l’administració, fent de la igualtat de gènere un objectiu transversal de tota l’acció municipal, i introduint mesures que contribueixin a eliminar la desigualtat de gènere a través dels mecanismes administratius ordinaris (per exemple, en l’àmbit dels pressupostos, la contractació, les retribucions…).

Estic convençuda que les eleccions del 2019 seran les eleccions de les dones a Sabadell, de la mateixa manera que dues dones van ser la millor encarnació dels Ajuntaments del canvi el 2015: Ada Colau, a Barcelona, i Manuela Carmena, a Madrid. Diverses candidates d’altres partits ja han fet el pas a la nostra ciutat i ni Podem Sabadell, ni En Comú Podem Sabadell es poden quedar enrere.

És el moment en què construïm una candidatura liderada per dones, amb l’objectiu que, després de les eleccions municipals, aportem a Sabadell la seva primera dona alcaldessa.

Comentaris
To Top