Ciutat

Donen a l’Arxiu Històric 137 cartes de la Guerra Civil

Rafael Jariod dona un conjunt de missives, escrites al front entre 1938 i 1943

Teresa Lladós, germana de Francesca, avui a l'acte al Teatre Principal / VICTÒRIA ROVIRA

Mentre passejava pel mercat setmanal de Sabadell, el Rafael Jariod va veure un plec de documents que va cridar la seva atenció. “Eren dos arxivadors i, quan els vaig obrir, vaig veure que estaven plens de cartes del temps de la Guerra Civil, sense censura!”, recorda.

Apassionat per la investigació històrica, Jariod els va comprar i va començar a explorar-les. Va veure que estaven escrites entre 1938 i 1943, que pertanyien a set nois d’entre 17 i 18 anys i que estaven dirigides a una noia anomenada Francesca Lladós.

“En elles es reflecteix tot: la il·lusió d’anar a la guerra a defensar uns ideals, la decepció amb la gestió del bàndol republicà, l’humor que els ajudà a portar la situació o la tristor sobrevinguda per la mort d’un company”, explica Jariod.

Convençut que aquests documents poden ajudar a donar a conèixer els horrors de la guerra des del punt de vista dels soldats de base, Jariod va posar-se a treballar juntament amb els seus col·laboradors. Natural de Vilanova i la Geltrú i casat amb una sabadellenca, Jariod és co-fundador de CC ONG Ayuda al Desarrollo, una organització dedicada a la cooperació amb el desenvolupament de les zones més pobres del mon.

Amb els treballadors d’aquesta entitat es va formar un equip que va transcriure totes les cartes, ajudats per l’historiador Josep Maria Benaul. Les van penjar a internet, en un bloc obert a tothom, i -com a punt final del procés- ahir van entregar les 137 missives a l’Arxiu Històric de Sabadell.

Va ser en el marc d’un acte al saló del Teatre Principal on es va explicar la història d’aquestes vides retrobades, es van llegir fragments de les cartes i es va fer la donació. “Aquests documents són patrimoni de Sabadell, la ciutat ha de guardar la memòria d’aquests nois que avui reviuen per uns moments”, conclou Jariod.

Comentaris
To Top