Opinió

Per primera vegada, una alcaldessa

La vara d'alcalde, al saló de plens / LLUÍS FRANCO

[Per Manel Camps Bosser, periodista]

Les eleccions municipals de maig del 2019 poden fer que Sabadell tingui una alcaldessa per primera vegada. Encara és molt aviat per fer pronòstics, però, ara com ara, i pendents de saber quins seran els o les caps de llista que finalment presentaran la resta de formacions polítiques, sabem que entre les persones que podran ser elegides per assumir la màxima responsabilitat en l’administració de la nostra ciutat hi ha tres dones: Marisol Martínez, Marta Farrés i Lourdes Ciuró.

Marisol Martínez ha anunciat que la plataforma Guanyem Sabadell que ella encapçala es presentarà sense fer coalició amb ningú, a diferència del que va passar el 2015. Està preparant una candidatura de perfil molt localista i de persones amb sensibilitats ben diferents, per tal de presentar una llista amb la qual tota la ciutadania es pugui sentir identificada i eixamplar així la base de votants.

L’exregidora Marta Farrés és oficialment l’alcaldable del PSC-PSOE per a les properes eleccions municipals i ja està treballant en la preparació de la campanya i l’equip de persones que l’acompanyaran en aquest retorn a l’Ajuntament, després d’una dècada com a integrant dels governs de Manuel Bustos i d’uns anys allunyada de la política municipal i treballant en l’empresa privada.

I, finalment, la també exregidora i avui diputada a les Corts Generals espanyoles, Lourdes Ciuró, que va ser la primera a fer pública la seva voluntat d’optar a l’alcaldia, es presenta a les eleccions de maig pel PDECat com a cap de llista de la coalició Junts per Sabadell, la seu electoral de la qual –Espai A Punt Sabadell– acaba de ser oberta al número 50 del carrer de Calderón de la nostra ciutat. Ciuró aposta per recuperar el sabadellenquisme i la transversalitat.

Altrament, i encara pendent de fer-se’n públic el nom, les formacions polítiques Podem Sabadell i En Comú Podem Sabadell també pensen en candidatures encapçalades per dones, segons explicava la secretària general de Podem Sabadell, Marta Morell, a l’edició d’aquest mateix diari de dissabte passat.

De moment, doncs, una regidora en exercici i dues exregidores que tornen a la palestra de la política local opten a l’alcaldia. Tres persones amb experiència contrastada i que poden aportar una sensibilitat diferent al capdavant de l’Ajuntament. Els vots –i possiblement l’aritmètica postelectoral– ho acabaran de decidir, però, com mai abans, estem al davant d’una contesa electoral en què les probabilitats que Sabadell acabi tenint una alcaldessa són reals.

Si finalment això passa, hauran calgut quaranta anys d’ajuntaments en democràcia a l’espanyola perquè una dona dirigeixi la ciutat. La que més a prop va estar d’assumir aquesta alta responsabilitat va ser Maria Dolors Calvet, de l’Entesa per Sabadell, que el juny del 1999 era el relleu natural d’Antoni Farrés. Només 99 vots de diferència ho van impedir i van donar l’alcaldia a Manuel Bustos, que tots sabem com va acabar.

Des que Joan Vila, el Nofre, paraire i del Sant Ofici, va ser nomenat alcalde de Sabadell per la Real Audiencia, el 14 de gener del 1787, mai cap dona no ha estat nomenada o elegida per ser la primera autoritat del municipi. De tota manera, més enllà que siguin homes o siguin dones, Sabadell necessita que la governin persones preparades que prioritzin la ciutat i que sàpiguen treure d’una vegada el màxim profit a les condicions i les capacitats que té. Tant de bo sapiguem identificar-les i prioritzar només la paritat de la vàlua.

Comentaris
To Top