Oci i cultura

El Museu d’Història exposa una col·lecció de fotos inèdites de la construcció de la Torre de l’Aigua

Un dels assistents mira les fotos de Josep Brangulí / Victòria Rovira

La Torre de l’aigua és un dels icones més representatius de la ciutat. Va néixer com un element indispensable per millorar l’abastiment d’aigua a la ciutat, en un època en que hi havia mancança. Projectada al 1915, va ser inaugurada a la Festa Major de 1918. Aquest any es compleix el centenari, i el Museu d’Història de Sabadell ha inaugurat l’exposició Torre de l’Aigua, 100 anys. Aquesta té dues novetats importants respecte al que ja es coneix sobre el monument. Per un cantó, el paper de l’arquitecte municipal Josep Renom a la seva construcció i per l’altre, les fotos del seguiment de l’obra fetes pel fotoperiodista Josep Brangulí, que fins ara estaven al Arxiu Nacional de Catalunya i eren inèdites.

El projecte guanyador de l’obra al 1915 va ser el de l’arquitecte Lluís Homs de Construcciones y Pavimentos, S.A, una de les empreses pioneres en la utilització del formigó armat a Catalunya, motiu pel qual va ser escollit. Els plànols d’Homs van ser modificats, i és en aquell moment quan apareixen elements com la cúpula i el pinacle, o les escales de formigó tant característiques de la torre. Aquests dos elements han estat relacionats amb Renom, i de fet, als plànols finals de l’edifici, tot i estar firmats per Homs, es poden veure elements estilístics de l’arquitecte municipal com les figures dibuixades a l’alçat de la torre i les sigles RA al marge inferior dret; sigles que es relacionen amb Renom Arquitecte.

La Comissaria dels 100 anys de la Torre de L’Aigua, Isabel Argany, destacava que havien tingut “dos cops de sort”, quan preparaven l’exposició. “La torre està plena de l’estil de Renom; sobretot el pinacle, una forma molt típica d’ell”, explicava Argany a la inauguració. Pel seu cantó, la regidora de Cultura, Montserrat Chacón, destacava la Torre de l’Aigua com “l’element patrimonial més conegut i fotografiat de la ciutat”, i destacava la tasca dels museus en la “investigació, divulgació i conservació del patrimoni”.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha mostrat l’interès de l’Ajuntament en la conservació del patrimoni. L’alcalde ha explicat que s’està redactant el Pla de protecció dels Béns Arqueològics, Mediambientals i Arquitectònics. Aquest preveu una millor conservació del patrimoni però també del seu entorn. “Hem de saber conservar els edificis, però també el seu paisatge”, explicava Serracant.

Demà a la tarda se celebrarà la festa del centenari a la Torra de l’Aigua amb diferents activitats, i un castell de focs per tancar l’acte.

Comentaris
To Top