Oci i cultura

Sortida a les coves de Sant Oleguer

Moment de la sortida a les coves de Sant Oleguer / X.O

El 14 de desembre es celebrarà la 68a edició de la Nit de Santa Llúcia a Sabadell. L’esdeveniment és un dels més importants per a les lletres catalanes i s’entregaran premis com el Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia i el Mercè Rodoreda de contes i narracions. L’organitzador és Òmnium Cultural, i prèviament a la celebració d’aquest acte s’estan fent diferents activitats amb la col·laboració de d’entitats de la ciutat. Una d’elles ha sigut la visita d’aquest matí a les coves de Sant Oleguer.

L’any 1940 Sabadell tenia 47.000 habitants, l’any 1960 ja eren 105.000. Després de la Guerra Civil, milers de persones provinents d’altres indrets de la península –principalment Andalusia-  arribaven a la ciutat en busca de feina i unes millors condicions de vida. El dèficit d’habitatge va ser una de les realitats a les que es van haver d’enfrontar els nou vinguts, ja que fins l’any 1955 no es va fer cap tipus d’intervenció pública per solucionar el problema.

En aquesta situació van néixer les coves de Sant Oleguer, habitatges excavats als Talusos del Riu Ripoll, que tenien entre 6 i 15 metres quadrats, i que eren una mesura temporal pels seus inquilins, que se les anaven traspassant quan les seves situacions milloraven.

A la visita d’aquest matí han participat una desena de persones, i l’explicació de la història de les coves ha anat a càrrec del Museu d’Història de Sabadell. La sortida ha començat a les coves de l’avinguda Pablo Iglesias i després ha continuat per les cases de Cal García. Des d’Òmnium explicaven que les activitats prèvies a la Nit de Santa Llúcia estan relacionades amb la cultura i la història. Fins el proper 14 de desembre, se celebraran altres sortides, exposicions o xerrades.

Comentaris
To Top