Oci i cultura

El paper de les dones a cinema i televisió

“Una dona ha de demostrar la capacitat que té de manar, un home no”, explica Carmen Abarca

Les actrius durant la tertúlia / LLUÍS FRANCO

Només una dona ha creat una sèrie a tota la història de televisió de TV3, ‘Com si fos ahir’.  Aquesta és una de les dades que s’han destacat durant la tertúlia ‘El present és femení’, on s’ha posat de relleu la figura de les dones en el món audiovisual. “Una dona ha de demostrar la capacitat que té de manar, un home no”, explica Carmen Abarca, actriu i presidenta de guionistes de Catalunya. “O ets simpàtica i ets feble o ets dura i ets una sargent”, lamenta.

En l’acte, moderat pel periodista Pere Solà, els ponents han apuntat que “els problemes no s’acaben amb un director d’un projecte”, sinó que la majoria de directius de televisió són homes i “com a dona has de demostrar que tens més collons que ells”, perquè no hi confien, consideren que “és una qüestió de força i pensen que la dóna és feble”, assegura Abarca.

Sílvia Quer, directora de televisió i cinema i guanyadora de dos premis Gaudí, ha destacat que la vestimenta és també un punt important quan s’ha de vendre projectes. “Anar arreglada però no massa”, apunta. Paula Malia, actriu i cantant, considera que un handicap més és “ser una dona jove” i per convèncer, no et pots equivocar. “El marge d’error és molt menor que per un home”. Les ponents consideren que es tracta d’una reacció inconscient, però és una realitat constant.

“Micromasclisme implícit”

La cantant també ha apuntat que hi ha masclisme implícit en el món audiovisual. “He d’arribar una hora abans que els meus companys per maquillar-me, quan el meu personatge no es maquilla mai”, lamenta.

Malia critica que als càstings es valora “massa” l’aspecte físic d’una dona, mentre que en els homes es tracta d’un factor “secundari”. En aquest sentit, les actrius consideren que és un factor a eradicar i és culpa de la societat, “hem alimentat un monstre”, consideren.

Quer apunta que es va abandonar la lluita feminista però ara “ha revifat” i és necessari continuar per assolir “la paritat”. La directora de cinema creu que les noves generacions han canviat i “ve una molt bona fornada”. Malia considera que ja hi ha referents femenins al món audiovisual, el que facilita la feina de les noves generacions. “Ja existeix, no he d’inventar res. Per què no puc ser jo?”, ha plantejat la cantant. Sílvia Quer, però, reconeix que els seus referents són homes perquè no en tenia alternatives. Malia va estar molt marcada per ‘Girls’, una sèrie on es mostraven les joves al natural.

Un altre dels aspectes que s’ha criticant durant l’ acte és que s’ha empoderat a la dona des de l’òptica masculina. Dones amb converses banals o un tema basat en un altre home, per exemple.

Comentaris
To Top