Ciutat

Les vagues que venen

Breu guia de les mobilitzacions en l’àmbit de la salut, l’ensenyament i l’administració pública d’aquest novembre

Centenars de metges es concentren davant del departament de Salut de la Generalitat, a Barcelona. ANDREU DALMAU / EFE

Sindicats d’ensenyament, salut i administració pública han cridat a la vaga aquest dijous 29 de novembre per exigir a la Generalitat de Catalunya la reversió de les retallades i uns pressupostos socials. Les aturades però, porten produïnt-se des de dilluns: els centres d’atenció primària (CAP) fan serveis mínims des de fa tres dies, i aquest dimecres els estudiants universitaris s’han avançat a les protestes de dijous paralitzant les classes.

S’ha convocat una manifestació unitària a les 12 hores del 29-N que anirà de plaça Universitat de Barcelona al Parlament. Els sindicats majoritaris -UGT i CCOO- i també l’USOC, que no s’han sumat a aquesta convocatòria de vaga, preveuen més aturades el 12 de desembre. A Sabadell tot plegat podria unir-se a la vaga convocada, per altres motius, pels treballadors de Smatsa a partir del 3 de desembre. Entre tot aquest galimaties, fem un petit resum dels motius i durada de les aturades als diferents sectors.

Ensenyament

Quan? Dijous, 29 de novembre.
Qui convoca? USTEC-STEs, ASPEPC-SPS, CGT i COS. També hi ha una convocatòria de l’IAC que afecta tot el personal docent i no docent. No s’hi han sumat la UGT ni CCOO.
Com afecta als sabadellencs? El Departament de Treball ha dictat uns serveis mínims per a la vaga de l’ensenyament públic d’un docent per cada quatre aules d’Infantil i Primària.
Motius: Exigeixen 7.200 professors més i protesten contra el decret de plantilles, que creuen que obre la porta a una “selecció arbitrària del personal”. També volen tornar a l’horari de permanència del professorat de secundària a 24 hores i reduir les ràtios a un màxim de 22 alumnes a primària i 27 a secundària.

Universitats

Quan? Dimecres 28 i dijous 29 de novembre.
Qui convoca? La Coordinadora Obrera Sindical (COS), CGT i sindicats estudiantils com el SEPC.
Com afecta als sabadellencs? Un grup de 300 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha tallat els accessos al Campus de Bellaterra aquest dimecres. Segons ha pogut recollir la Secretaria d’Universitats i Recerca, la vaga d’estudiants i de professorat ha tingut un seguiment desigual a les universitats públiques catalanes.
Motius: Exigeixen que s’apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament l’any 2016.

Salut

Quan? De dilluns, 26 de novembre, a divendres 30. Però si no s’assoleix un acord, els metges estan disposats a allargar-la.
Qui convoca? Metges de Catalunya
Com afecta als sabadellencs? Fins el dimarts, els serveis minims als CAP han estat del 25%; des d’aquest dimecres seran del 33%. El servei d’urgències i els serveis especials de l’Hospital Taulí funcionen amb normalitat. A Sabadell el seguiment de la vaga, el primer dia, va situar-se en un 75%, segons el sindicat convocant. Les aturades afecten als centres d’atenció primària públics però també als concertats.
Motius: Reclamen millores laborals i assistencials. Volen que es limitin a 28 les visites diàries per consulta –actualment poden arribar a 40 pacients per torn– i s’assigni un temps mínim de 12 minuts per visita. També demanen recuperar els 920 professionals que, segons els sindicats, s’han perdut des del 2010.

Un piquet a la zona nord del Campus de Bellaterra informant un conductor sobre la vaga el 28 de novembre / ACN

Smatsa

Quan? A partir del 3 de desembre.
Qui convoca? Comitè d’empresa
Com afecta als sabadellencs? Si no es desconvoca abans, hi haurà una vaga intermitent els dies 3, 4, 10 i 11, 14 i 15 de desembre, que esdevindria indefinida a partir del 17. Els serveis mínims encara es desconeixen. Afectaria als dos serveis que presta Smatsa: recollida de residus i neteja viària.
Motius: Volen evitar l’ERO anunciat per l’empresa que afecta a 43 treballadors. El comitè d’empresa ha indicat que la vaga no es desconvocarà si no tenen les garanties que no es realitzarà cap acomiadament.

Ferrocarrils de la Generalitat

Quan? Dijous 29, de 12 a 14 h.
Qui convoca? La IAC-CATAC, la Intersindical-CSC i la (COS)
Com afecta als sabadellencs? FGC ha quedat fora de l’odre de serveis mínims per la vaga del 29-N del personal públic de la Generalitat. Com que la convocatòria de vaga té una durada de només dues hores, que coincideixen en una franja de baixa utilització del servei, no s’ha vist necessari dictar serveis mínims.
Motius: Els mateixos que la resta de treballadors de la Generalitat.

Bombers

Quan? El dimecres 28 i el dijous 29, de 12 a 14 h.
Qui convoca? La IAC-CATAC, la Intersindical-CSC i la (COS)
Com afecta als sabadellencs? El gruix de les protestes dels bombers s’ha dut a terme a Barcelona. El parc de Sabadell però, està cridat a una aturada de dues hores dimecres i dijous.
Motius: Els sindicats exigeixen el retorn de les pagues extres i reclamen inversions en personal, vehicles i material.

Escenes de tensió davant el Parlament de Catalunya, aquest dimecres, durant les protestes sindicals. MARTA PÉREZ / EFE

Correus

Quan? Divendres 30 de novembre
Qui convoca? CCOO, UGT i CSIF.
Com afecta als sabadellencs? Els sindicats convocants -que sumen el 85% de la representació dels treballadors- han convocat una vaga general. No s’han dictat serveis mínims. Estan disposats a allargar les protestes fins el desembre.
Motius: Demanen al govern espanyol mesures salarials, reducció de la temporalitat i de contractació de nous llocs de treball.

Altres serveis de la Generalitat

Quan? El dimecres 28 i el dijous 29, de 12 a 14 h.
Qui convoca? Intersindical-CSC i IAC
Com afecta als sabadellencs? Hi haurà serveis mínims al personal administratiu de l’àrea de Presidència; Treball, Afers Social i Famílies; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Ensenyament; Interior; Territori i Sostenibilitat; Salut; Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i Justícia.
Motius: Els sindicats exigeixen el retorn de les pagues extres i reclamen inversions en personal, vehicles i material.

Comentaris
To Top