Ciutat

L’alcoholisme: un problema familiar

L’entitat Al-Anon neix per donar suport a persones que conviuen amb alcohòlics

Dos membres de l'organització Al-Anon / ÓSCAR ESPINOSA

Quan parlem d’alcoholisme cometem l’error de pensar que és una adicció. Com podia ser-ho el tabaquisme o les drogues.  També errem quan els prejudicis ens impulsen a pensar que és un problema que es desenvolupa per problemes familiars, socials o laborals i només afecta a un sector concret de la societat. L’alcoholisme és una malaltia i els efectes es contagien a l’entorn més proper de qui ho pateix. És per això que diuen que és una “malaltia de la família”. Així ho ha reconegut la Organització Mundial de la Salut, que apunta que “es pot controlar però mai no es pot curar”.

“Era una persona normal i em vaig esborrar al descobrir que el meu marit era alcohòlic”. Així ho han explicat a una xerrada organitzada per Al-Anon, l’entitat formada per familiars i amics de persones amb aquest tipus de malaltia. La persona que conviu amb un alcohòlic pateix “una borratxera emocional” , han explicat. Segons s’ha exposat a la trobada, els efectes són patrons comuns a tots els casos: Insatisfacció, odi, ràbia, vergonya… “L’alcoholisme es contagia espiritualment”, apunten.

La malaltia del familiar

Els efectes de l’alcoholisme en la família no són tan evidents com els del propi alcohòlic, és per això que costa tant de detectar. “S’és alcoholic per sempre, tot i que no s’estigui bevent”, expliquen. Els familiars de persones alcohòliques acudeixen a Al-Anon en primer lloc demanant ajuda per “curar” al parent. “El que no saben és que ells també han agafat una malaltia”. Quan comença aquesta fase de reconèixer el propi malestar, es creu que la solució és que l’altre deixi la beguda. Però no és tan fàcil: “alguna cosa ha nascut dins teu i no s’acaba quan l’alcohòlic deixa de beure”, expliquen.

Al-Anon va néixer amb la voluntat de donar suport a persones que es trobaven en aquesta situació, i està format per persones voluntàries i no professionals. Segons els membres, és un grup que permet calmar “els dolors emocionals” i trobar suport en qui viu una situació similar.

Comentaris
To Top