Ciutat

Benet Casablancas rep el Premi Tenacitat reivindicant l’esperit sabadellenc

D'esquerra a dreta, Jordi Roca, Benet Casablancas i Rafael Castillo durant l'entrega del Premi Tenacitat 2018 / LLUÍS FRANCO

“Quan parlem de tenacitat, penso que si cadascú fes la seva feina -sigui la que sigui- sense escatimar esforços, la col·lectivitat milloraria”. Així s’ha expressat el compositor i musicòleg sabadellenc Benet Casablancas al seu discurs d’agraïment per rebre el 26é Premi Tenacitat. “És feina de formigueta”, ha afegit.

A l’auditori modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell i davant d’un nodrit públic amb representants de les entitats, els gremis i els diferents actors públics sabadellencs, Casablancas ha agraït el reconeixement, inspirat per l’esperit de Pere Quart. “Em sento molt identificat amb el tarannà de Joan Oliver, i crec que té molt a veure amb la tenacitat: quan fas art, fas resistència; és l’equilibri entre allò que reps i allò que dones”, ha explicat.

“La música -continuava Casablancas- ens empeny a transcendir el dia a dia, ens obre la porta a un món millor i més feliç”. Sota l’estructura modernista de l’espai, Casablancas ha reivindicat també que aquest sigui un premi local: “el poeta R.M. Rilke deia que la veritable pàtria és la infància, i la meva infància és Sabadell, els seus carrers, la seva gent i les seves virtuts”, ha reflexionat.

Les obres de Casablancas s’han estrenat arreu del món i han estat interpretades per orquestres tan prestigioses com la London Sinfonietta, l’Ensemble Contemporainde Montréal o l’Arditti Quartet. “Casablancas és un dels musicòlegs més importants de l’estat espanyol, i ha fet una cosa molt difícil: ha sintetitzat el coneixement enciclopèdic de la tradició musical amb el sentit mediterrani del ritme i el color”, glossava el periodista i crític musical Javier Pérez abans d’entregar el guardó.

Persones tenaces per fer front a la tempesta

El Premi Tenacitat es va fundar el 1985i reconeix  als sabadellencs que, en qualsevol de les especialitats que es moguessin desenvolupessin una labor perseverant, eficaç i meritòria vers la cultura i la ciutat. Des de l’edició de l’any passat està coordinat pel Club Rotary de Sabadell.

El seu president, Rafael Castilla, ha explicat que “el valor d’aquests premis és reconèixer el treball mut i silenciós de molts dels nostres conciutadans”, i ha afegit que aquesta virtut serà allò “que faci que Sabadell torni a ser allò que era”.

“Les persones tenaces saben que no poden aturar la tempesta, però sí fer-li front”, ha evocat Castilla, recordant el lema presidencial d’enguany de Rotary Internacional: “sigues la inspiració”. “Els guanyadors d’aquest premi ens inspiren a tots per aconseguir una millor societat”, ha tancat.

L’acte ha estat emmarcat -no podia ser d’altra manera- per música. El pianista David Casanova ha obert i tancat l’entrega dels premis interpretant peces de Casablancas: Impromptu, una segona col·lecció de haikus i uns epigrames cervantins.

Comentaris
To Top