Ciutat

Els Mossos d’Esquadra precinten un club de cànnabis a Sabadell

Precinte policial a la porta del Club de Cannàbis

Els Mossos d’Esquadra han detingut almenys una persona per resistència a l’autoritat i han precintat una associació de consumidors de cànnabis situat al carrer de Viladamor de Sabadell, al barri de Gràcia.

Els fets s’han produït a les quatre de la matinada d’aquest dimarts. L’alarma del local s’ha activat i una patrulla dels Mossos s’ha dirigit cap al carrer Viladamor. Al arribar, els policies han vist almenys a tres persones i una d’elles s’ha donat a la fuga amb un vehicle. Els Mossos l’han interceptat a pocs metres de distància i el conductor s’ha resistit a la detenció, segons han explicat fonts de la policia catalana al D.S. Les altres dues han fugit de la zona.

Fins al local s’han traslladat dos dels socis de l’associació cannàbica, un d’ells era el seu tresorer. Quan els Mossos d’Esquadra han entrat al local per fer comprovacions, s’han adonat que era una associació de consumidors de cànnabis. Tot sembla indicar que a l’interior hi havia una quantitat de producte superior a la permesa, i degut a això s’han requisat un total de 3 quilos de marihuana, 300 grams d’haixix, 106 cigarretes tipus “porro” i 1.500 euros.

Tant els socis com el tresorer d’aquest club de cànnabis estan sent investigats per un delicte contra la salut pública. De moment, el local ha estat precintat i els Mossos d’Esquadra mantenen oberta la investigació.

La situació de les associacions de consumidors de cànnabis

“Has de ser major de 21 anys, deixar les teves dades com a soci i posar la quantitat que retiraràs cada mes”, explica una usuària d’un altre d’aquestes associacions. “Sempre que hi entres t’has de registrar. A dins hi ha sofàs i teles; és una forma de passar el temps i estàs en un espai on et sents emprat”, assegura.

A Espanya, l’autoconsum, cultiu i possessió de marihuana en espais d’àmbit privat no està penalitzat, tot i que tampoc és legal. És aquí on entra en joc el buit legal que utilitzen les associacions de consumidors de cànnabis. Els clubs es constitueixen com associació no lucrativa, i aquests només cultiven i distribueixen en funció de la demanda dels seus socis. Aquesta activitat i el consum posterior es fan dins del local. D’aquesta manera, la situació queda en un punt al·legal, perquè no es pot considerar un negoci lucratiu i el consum no es produeix a l’espai públic.

L’any 2017, el Parlament de Catalunya va regular les associacions cannàbiques amb la llei 13/2017 del 6 de juliol. En aquesta es regulava l’accés als clubs, així com la seva constitució, el cultiu i el transport. La llei marcava que els socis havien de ser majors d’edat, i que les associacions no podien cultivar més de 150 quilos de marihuana a l’any, dels quals, els socis només en podien consumir 60 grams cada mes.

Aquesta llei va ser tombada pel Tribunal Constitucional uns mesos més tard, per dos motius: l’apartat que feia referència al cultiu, i el que ho feia amb el transport. A l’estat espanyol, el cultiu i transport de marihuana es considera tràfic de drogues.

Comentaris
To Top