Opinió

Aprofitem la diada de Sant Antoni

La passejada del dia de Sant Antoni, anys enrere / Lluís Franco

[Per Josep Mercadé, periodista] 

Acabem de començar la setmana dels barbuts, tradicionalment la més freda de l’any. No sempre s’acompleix la dita i menys aquest 2019 en què la situació política està més calenta que mai. De tota manera, del que volia parlar avui és d’una tradició que és pròpia d’aquesta setmana i de la nostra ciutat: la diada de Sant Antoni Abat.

Aquest dijous, amb permís de les entitats animalistes, Sabadell tornarà a viure una celebració que, per la manca d’un major reconeixement municipal, no ha aconseguit una projecció més gran com la que té des de sempre Vilanova i la Geltrú. Aquesta ciutat i Sabadell són les dues úniques de Catalunya que fan la tradicional Passada de Sant Antoni el dia del sant, tot i que la fama se l’emporta la capital de la comarca del Garraf.

De fet, des dels primers consistoris de la democràcia fins ara les dues entitats que rivalitzen per organitzar aquesta festa a Sabadell no han rebut un suport unànime del govern municipal. Sempre s’ha limitat a facilitar els recursos necessaris per garantir el pas de carruatges i cavalleries el matí i la tarda del 17 de gener. Recordo que l’alcalde Antoni Farrés patia bastant durant la passada per por que algú es fes mal. El cert és que en tots aquests anys, a banda d’algun cavall esverat, no s’han produït incidents remarcables, tot i la gentada que surt al carrer per gaudir de la desfilada i del llançament de caramels.

El més significatiu d’aquesta festa és que el moviment de persones i animals es deu a dues entitats, la Germandat de Sant Antoni Abat (Colla Vella) i el Montepio de Sant Antoni Abat (Colla Nova). L’esportiva rivalitat la mantenen des de la separació que van protagonitzar fa més de cent anys. Les dues colles són entitats petites i modestes amb un programa d’activitats que pràcticament només gira al voltant dels actes del dia de Sant Antoni.

Però això no treu el mèrit de ser capaços de generar aquesta mobilització de persones amb un destacat protagonisme dels infants que, d’alguna manera, viuen una segona Cavalcada de Reis. Sap greu que els nostres responsables municipals no hagin sabut aprofitar la singularitat d’aquesta festa en l’àmbit local per potenciar-la.

A Sabadell no anem sobrats d’iniciatives que ens donin una certa projecció. Tots reconeixem que la ciutat es troba en hores baixes, sobretot en matèria cultural. Cal, doncs, aprofitar aquestes celebracions per recuperar el protagonisme perdut d’una ciutat que no acaba d’arrencar. Per més banal que pugui semblar una desfilada de carruatges i cavalls, sí que pot ser un motiu per donar-nos a conèixer més enllà de la nostra comarca.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top