Ciutat

El Gremi de Fabricants fa una crida a impulsar el Vallès

Els premiats, acompanyats per l’alcalde, Maties Serracant, Blai Costa i Núria Aymerich, president i secretària general del Gremi de Fabricants / VICTÒRIA ROVIRA

“Volem donar un impuls al Vallès. Som la fàbrica de Catalunya”. Amb aquestes paraules, el president del Gremi de Fabricants, Blai Costa, va exigir ahir una empenta industrial en la comarca que vagi de la mà de més infraestructures i una millora de la mobilitat. Costa va pronunciar aquestes paraules durant l’entrega dels Premis Floc de Llana 2018, que van comptar amb la presència de la jet set i de la plana política sabadellenques. El màxim responsable del Gremi va demanar posar el focus en el desenvolupament de l’Àrea Ripoll, una llarga reivindicació del sector empresarial.

Exigeix un model de ciutat

El Gremi té una clara prioritat i va aprofitar l’acte i la proximitat de les eleccions municipals per mostrar les seves cartes: “Volem saber quin és el model de ciutat de les diferents formacions polítiques”, va exposar Costa. Al seu torn, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, va marcar perfil propi, tot i que va mostrar importants coincidències amb el Gremi. “Tenim un repte: Sabadell no és si no és Vallès. Som metropolitans; això sí, som vallesans”, va exposar l’alcalde, que també va demanar exportar el model de “diàleg conjunt creatiu” de l’Àrea Ripoll a la resta de projectes de futur de la ciutat. Serracant va reivindicar, en aquest sentit, la conjunció de tres grans actius sabadellencs: l’emprenedoria, la creativitat i el teixit d’entitats.

Els premiats d’enguany

La trobada anual del Gremi, que coincideix amb la celebració de Sant Sebastià, va servir per atorgar els Premis Floc de Llana 2018, un reconeixement a empreses, persones i entitats per la seva trajectòria relacionada amb el tèxtil. Els tres guardonats d’enguany van ser l’empresa Lanitex SA, l’Associació de professionals i amics del tèxtil i l’historiador i professor Josep Maria Benaul. Plegats combinen l’estudi del llegat de temps passats amb l’avantguarda en un sector que té cognom sabadellenc.

Lanitex SA destaca com a empresa que ha fet de la crisi del tèxtil més que un problema, una oportunitat de negoci: ha transformat el seu procés productiu i s’ha obert a l’economia global. En aquest sentit, el jurat posa en relleu la capacitat d’adaptació, davant d’un entorn que qualifiquen de “canviant i competitiu”. En la seva intervenció, el president de l’empresa, Martí Plava, va agrair la contribució dels seus col·laboradors en la transformació realitzada en els darrers anys.

L’Associació de professionals i amics del tèxtil també ha resultat guardonada. L’entitat té un ull posat a l’època daurada del sector a Sabadell –entre finals del segle XVIII i el tercer terç del XIX–  com l’historiador Josep Maria Benaul, també reconegut amb la mateixa distinció. De l’entitat, el jurat destaca la seva tasca per “la memòria històrica” del sector i, de l’historiador i professor se subratlla la seva “dilatada trajectòria professional d’investigació i divulgació”. El mateix Benaul ha posat en relleu la important tasca de coneixement del llegat del tèxtil, però ha exposat que encara queda feina pendent en l’àmbit “museístic i en la conservació del patrimoni”.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top