Vallès

Matadepera tindrà una “Aplicació del Pànic”

Imatge del ple municipal d'aquest dilluns / Ajuntament de Matadepera

Segons ha explicat la regidora de governació, Montserrat Royes, aquest divendres es posarà en marxa una “Aplicació del Pànic”a Matadepera, perquè els veïns i les veïnes puguin avisar a la Policia Local en cas de patir un robatori. Aquesta és una de les mesures que el consistori ha plantejat per fer front a la crisi provocada per l’allau de robatoris que pateix el municipi.

El regidor de Noves Tecnologies, Albert Garcia, ha explicat que l’aplicació ha tingut un cost de 14.900 euros, que ha finançat l’ajuntament. Davant les preguntes d’ERC sobre com funcionaria la protecció de dades dels veïns, Garcia ha explicat que la propietat serà de l’Ajuntament, i que una tercera companyia s’encarregarà de la custodia d’aquestes.

Royes ha explicat que s’ha fet una formació a la Policia Local i que hi hauran uns díptics perquè els veïns puguin entendre el seu funcionament. Des de l’Ajuntament avisen que cal conscienciar a la població per a fer un bon ús. “S’ha d’utilitzar només en un cas d’emergència màxima”, deia Royes, i advertia que un mal ús pot “saturar a la policia”.

Seguretat privada i càmeres tèrmiques

En el ple municipal d’aquest dilluns, l’equip de govern també ha informat sobre la reunió que van mantenir el passat 22 de gener amb representants de la conselleria d’Interior, de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra. Royes l’ha tornat a qualificar de “positiva”, i ha explicat que demà mateix s’enviaran els informes per sol·licitar la presència de seguretat privada a la conselleria d’Interior, perquè el conseller, Miquel Buch, pugui autoritzar-ho. Des de l’Ajuntament han recordat que serà per un temps de 6 mesos, i que la seguretat privada treballarà sota les ordres i la coordinació de la Policia Local.

El govern també ha explicat que s’han comprat tres càmeres tèrmiques, que ajudaran a la Policia Local en el cas que els lladres s’escapin per les zones boscoses del municipi. També s’han comprat més càmeres de videovigilància, que serviran per la lectura de matrícules sospitoses, i per dissuadir als lladres i ajudar a en les investigacions posteriors.

ERC considera que la gestió ha sigut deficient

El regidor del grup municipal d’Esquerra Republicana, Santi Pavón, ha titllat de “molt deficient”la gestió que ha fet el govern sobre la problemàtica de seguretat al municipi. Els republicans asseguren que els procediments es podrien haver fet més ràpid i que no calien dos mesos per reunir-se amb Interior. Així mateix, han tornat a denunciar la falta d’un Pla Local de Seguretat.

Royes ha defensat que l’Ajuntament ha fet els tràmits en funció dels temps que marca la llei. “En el ple del dia 26 de novembre en què es va demanar la presència de seguretat privada, ja vaig explicar que no ho podíem fer directament”, assegurava la regidora de Governació. Segons explica, en la Llei de Seguretat Privada de la Generalitat només es preveu que “polígons industrials i urbanitzacions tancades i apartades”en tinguin. Royes ha assegurat que ha sigut ara,  quan el conseller d’Interior ha començat a permetre la seguretat privada com a complement de la pública.

Sobre el Pla Local de Seguretat, Royes ha explicat què no existia perquè no creien en la necessitat. “En els municipis de menys de 20.000 habitants és voluntari”, assegurava la regidora de Governació. També ha mencionat que en la reunió que va tenir la Junta de Seguretat Local del 20 d’octubre, la xifra de robatoris havia disminuït en un 12,4% i, per tant, “no pensàvem que això passaria un mes i mig després”.

La CUP es mostra escèptica

La regidora de la CUP, Rosa Martínez, ha assegurat que des de la formació no tenen“gens clar”el tema de la seguretat privada. “Per a nosaltres no seria una bona gestió dels impostos públics; entenem que és un tema molt delicat, però no sabem si és la millor solució”, assegurava Martínez, i afegia que s’havia de posar més “èmfasi”, en la situació de la policia Local.

Sobre l’Aplicació del Pànic, la regidora de la CUP ha insistit en què es demani un bon ús per part dels ciutadans. “No és tant perquè la Policia Local es saturi, sinó perquè no creixi l’alarma social”, deia Martínez.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top