Ciutat

Suport del ple a ampliar l’espai verd de Can Feu i Gràcia fins al Centre

La proposta vol ampliar l’àmbit verd fins a les proximitats del Centre

Una imatge recent del passeig de Can Feu, amb les obres pràcticament enllestides / LOLI HIDALGO (CEDIDA)

Vist-i-plau del ple municipal a un nou espai verd que connecti Can Feu, Gràcia i el Centre un cop finalitzades les obres del soterrament de les vies d’FGC a l’extrem sud de la ciutat. El concepte, presentat a través d’una moció de la Plataforma Soterrament FGC Ara, preveu crear un gran espai verd amb equipaments, a mode de corredor, des del castell de Can Feu, creuant la ronda Ponent, fins a les proximitats de la carretera de Molins de Rei.

El concurs, convocat per l’Ajuntament, sobre el projecte pel nou passeig està ara per ara en la seva fase final: s’han presentat els sis finalistes –tres provinents de col·lectius professionals i tres de sorgits d’altres àmbits– que ara es troben a exposició pública. L’equip de govern inclou una partida en els pressupostos de 2019 a part d’aquest nou espai urbà amb una inversió de 251.249,82 euros, una part provinent de fons EDUSI (fons FEDER de la UE).

“S’ha d’obrir un nou espai d’oportunitats per la zona”, ha exposat Isidre Soler, portaveu de la Plataforma, que ha reclamat treure “l’espai sobredimensionat i inútil” de l’aparcament dels FGC a Can Feu-Gràcia, pel qual ha dedicat adjectius com “bunyol” o “desert d’asfalt“, unes afirmacions que han rebut el suport del govern i de part de l’oposició.

El portaveu de la plataforma Soterrament FGC ARA, Isidre Soler, acompanyat de membres de l’entitat / LLUÍS FRANCO

Les idees pel nou espai verd

L’entitat proposa la substitució de l’aparcament d’FGC a l’estació de Can Feu-Gràcia, actualment propietat de l’operador ferroviari català. Segons la Plataforma, el pàrquing i el mur de més de dos metres –que salva el desnivell entre la carretera de Molins i la rambla Ibèria– són un escull per acabar el corredor verd de la zona soterrada. La idea és recuperar la zona enjardinada que abans havia ocupat aquest espai i convertir el mur en una grada.

El document, que es va presentar a l’Ajuntament l’any passat, inclou onze propostes, algunes de les quals ja estan recollides en el concurs públic. Entre les idees, figuren nous com zones de joc infantil, crear espais d’ombres amb pèrgoles amb plantes enfiladisses i més arbrat per donar ombra i col·locar més bancs. Entre les propostes concretes també hi ha el condicionament de l’espai del Riu Sec, on volen ubicar un auditori a l’aire lliure. Un altre dels punts clau per la Plataforma és la creació d’una passarel·la que serveixi per accedir al Castell de Can Feu.

(Quasi) tot el ple, d’acord

La moció ha estat aprovada per unanimitat. “S’ha convertit en una peça despropocionada que genera un espai buit urbà i una frontera urbana“, ha expressat el regidor del PDECat Antoni Font, que ha volgut deixar el seu suport a la moció, com han fet tots els grups del govern: el regidor de la Crida Lluís Perarnau ha posat de relleu que l’esforç veinal que ha suposat el soterrament i ha expressat el seu compromís de fer de la proposta “una realitat”. Així mateix, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi) ha reivindicat el suport veinal com a motor de canvi a la ciutat. El regidor d’Espai Públic, Juli Fernàndez (ERC), ha exposat que s’està treballant amb FGC per revisar l’espai del pàrquing de Can Feu.

La portaveu de Guanyem i tinenta d’alcalde, Marisol Martínez, ha assegurat que la moció suposa la “culminació d’una feina [en relació al final de les obres]” i el principi d’una “nova oportunitat”. Per la seva banda, el popular Esteban Gesa ha expressat el seu suport a la proposta i ha reconegut el paper de la Plataforma en el soterrament.

Les discrepàncies han estat expressades tant pel grup socialista com el de Ciutadans, que han expressat que l’opció factible no és l’eliminació del pàrquing, sinó fer-lo conviure amb una reforma de l’espai. “Hem de tenir un pàrquing intermodal tant al nord com al sud”, ha exposat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández. PSC i Ciutadans s’han abstingut.

Comentaris
To Top