Diners

Més de 2.000 pimes del Vallès paguen massa en l’impost sobre societats

Un treballador, dins d’una empresa de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Més de 2.000 pimes del Vallès Occidental es podrien estalviar milers d’euros en l’impost sobre societats. La patronal Pimec ha alertat que un 90% de les petites i mitjanes empreses desconeixen les deduccions fiscals que existeixen en les activitats de recerca, desenvolupament i innovació. Des de l’àmbit legislatiu s’està intentant donar un paper preponderant de la inversió a activitats relacionades amb l’R+D+I que contribueixin a generar un benefici en l’àmbit microeconòmic –competitivitat empresarial, qualitat de productes i serveis oferts– i també macroeconòmic –avantatges competitius, creixement econòmic nacional i internacional, etc.–.

El director de la Consultoria d’Estratègia i Finançament de Pimec, Fran de la Torre, assenyala que el desconeixement d’aquests ajuts és un problema “gravíssim”. La confusió rau en el concepte de la deducció: recerca, desenvolupament i innovació. Segons De la Torre, hi ha moltes empreses que podrien sol·licitar-ho, “es descarten perquè no identifiquen que estiguin fent innovació en el seu dia a dia”. En tot cas, aquests ajuts no només tenen a veure amb la innovació tecnològica. “En fan gairebé totes les empreses”, afirma l’expert de Pimec. També fan referència a la millora de productes i processos. Fins i tot, permeten deduir hores de persona, subcontractacions i col·laboracions externes i, patents i prototips, entre d’altes.

Pimec assenyala que aquests incentius fiscals poden arribar a suposar fins a un 59% d’estalvi en l’impost sobre societat. “Ràpidament surten uns números que per a unes empreses com les nostres, que són petites, suposen un benefici”, destaca De la Torre.

La memòria justificativa

La patronal afirma que moltes de les pimes vallesanes o bé no estan aplicant les deduccions o bé no ho estan fent correctament a través de les seves gestories o consultores. Per aquest motiu, De la Torre recomana “generar una memòria justificativa” perquè Hisenda pugui comprovar que aquestes activitats de recerca i innovació s’estan realitzant. Es tracta d’una tasca molt especialitzada. “Les gestories no estan preparades per fer aquest tipus de memòria”, assegura el responsable de Pimec, que remarca que és necessari tenir un perfil d’enginyer i d’assessor fiscal.

En darrer lloc, el director de la Consultoria d’Estratègia i Finançament de Pimec ha recordat que la patronal fa valoracions de franc a totes les empreses per detectar si tenen partides que es puguin deduir fiscalment en aquest concepte.

Comentaris
To Top