Ciutat

1979 i 1999: quan les eleccions municipals, catalanes, generals i europees han estat més a prop

Una família vota en les eleccions municipals del 2015 / LLUÍS FRANCO

D’aquí a tres mesos, el 26 de maig, se celebraran eleccions municipals i europees. No és la primera vegada que coincideixen, ni tampoc la primera que estan a prop d’unes generals, previstes pel 28 d’abril.

Març i abril del 1979, eleccions generals i municipals en un mes de diferència

Les primeres eleccions espanyoles després de la dictadura franquista van ser l’1 de març, i el mes següent, el 3 d’abril, hi va haver les primeres municipals.

A Sabadell, a les eleccions generals va obtenir la victòria el PSUC, a mil vots del segon, el PSC, i en tercera i quarta posició van quedar CiU i UCD, amb tretze mil vots.

Als comicis locals va guanyar el PSUC d’Antoni Farrés, doblant el segon partit més votat, el PSC, i va aconseguir 13 regidors. En tercera posició i a menys d’un miler de vots dels socialistes va quedar CiU, que va obtenir 6 regidors, com el PSC.

El 1999, quan municipals i europees coincideixen en el mateix dia

El 13 de juny del 1999 van coincidir les eleccions municipals i europees, les quartes al Parlament Europeu des que Espanya va entrar a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) l’1 de gener del 1986. Aquell mateix any, el 17 d’octubre també es van celebrar eleccions al Parlament de Catalunya.

Als comicis locals va tornar a guanyar el PSUC d’Antoni Farrés, doblant el segon partit més votat, el PSC, i va aconseguir 13 regidors. En tercera posició i a menys d’un miler de vots dels socialistes va quedar CiU, que va obtenir 6 regidors, com el PSC.

Els resultats a nivell europeu van ser diferents, tot i que el PSC també va guanyar, amb més vots. CiU, que a les municipals va quedar en tercera posició, va pujar a la segona amb cinc mil vots més, i el PP va pujar de ser la quarta força municipal a la tercera en l’àmbit europeu pel que fa als vots emesos des de Sabadell.

Més endavant, el mes d’octubre es van celebrar eleccions al Parlament, amb victòria del PSC, segona posició per CiU i tercera pel PP.

Comentaris
To Top